Erişilebilirlik

Kongre'de Dengelerin Değişmesi Ulusal Güvenlik Politikalarını Ne Ölçüde Etkileyecek?


Kongre'de Dengelerin Değişmesi Ulusal Güvenlik Politikalarını Ne Ölçüde Etkileyecek?
Kongre'de Dengelerin Değişmesi Ulusal Güvenlik Politikalarını Ne Ölçüde Etkileyecek?

2 Kasım ara seçimlerinden sonra Cumhuriyetçiler'in temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmesiyle dış politikada değişiklik için baskıların artması bekleniyor

Amerika’da 2 Kasım ara seçimlerinde iç politika konuları öne çıksa da sonuçların ulusal güvenlik konusunda da etkili olması bekleniyor. Ancak uzmanlar, Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde kontrolu ele geçirerek Senato’da da önemli kazanımlar elde etmesinin Afganistan savaşı ya da diğer kilit savunma politikalarında büyük rol oynamasını beklemiyor.

Amerikalı seçmenler sandık başında tercihlerini çoğunlukla iki konuya göre yaptı: ekonomi ve hükümet harcamaları. Ancak Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu aldıktan ve Senato’da önemli kazanımlar elde ettikten sonra ulusal güvenlik politikasının daha çok tartışılması bekleniyor. Ulusal Güvenlik Ağı adlı düşünce kuruluşu uzmanı Heather Hurlburt, şu yorumda bulunuyor:

"Amerikan Hükümeti’nin yasa niteliğindeki ulusal güvenlik konularında ağırlığını koyması bundan böyle daha da zorlaşacak.”

Uzman Heather Hurlburt buna savunma bakanlığı bütçesinin de dahil olduğunu söylüyor. Kongre bütçe konusunu geçmişte savaş politikasını etkilemek için kullanmış ancak sınırlı düzeyde başarı sağlamıştı.

Lexington Enstitüsü’nden Loren Thompson ise bu durumun değişmesini beklemiyor:

"Cumhuriyetçiler savunmaya daha fazla para aktaramaz çünkü kaynaklar sınırlı. Bu yüzden savunma konusunda Kongre’de yaşanacak çekişmelerin çoğu sembolik nitelik taşıyacak.”

Thompson Başkan Obama’nın Afganistan’daki asker sayısını arttırma ve Temmuz ayından itibaren askerleri çekmeye başlama kararının her iki partide de çoğunluk tarafından kabul göreceğini söylüyor. Thompson ayrıca Başkan’ın en azından kısa vadede savaş politikasını istediği gibi yönlendirebileceği görüşünde:

"Başkan savaşı devam ettirmek ister ve kamuoyundan alacağı desteğin azalacağı gerçeğini kabullenirse bu kendi bileceği birşey. Savaşı sona erdirmek istediği takdirde Kongre bunu engelleyemez.”

Thompson, Irak’taki Amerikan askerlerini önümüzdeki yıl sonuna kadar çekme planının da Kongre’de fazla direnişle karşılaşmayacağı görüşünde.

Ancak Heather Hurlburt İran konusunun farklı olduğunu söylüyor:

"Kongre’de hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler Obama Yönetimi’ne göre İran konusunda çok daha saldırgan bir tutum sergiliyor.”

Ancak nükleer programından vazgeçmediği için İran’a karşı askeri önlem alma planının gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Ulusal Güvenlik Ağı uzmanı Heather Hurlburt görüşünü şöyle açıklıyor:

"İran’a askeri müdahale konusunda sesler daha yüksek çıkacak ancak bu konuda somut adım atılacağını sanmıyorum.”

Uzmanlar Başkan Obama’nın Guantanamo cezaevini kapatma ve ordudaki eşcinsellerin cinsel kimliklerini gizlemeden görev yapmasına izin verme planlarının Kongre’de engellenmesini de beklemiyor.

Başkan Obama görevdeki Kongre’nin son oturumunda ordudaki eşcinsellerin durumuyla ilgili tasarıyı oya sunabileceğini söylüyor. Amerika ve Rusya’nın nükleer silahlarını azaltmayı amaçlayan yeni START anlaşmasının onaylanması da Kongre gündemine taşınabilir.

Uzmanlar birçok Cumhuriyetçi’nin daha ılımlı olacağını düşünüyor. Hurlburt ayrıca Amerikan ulusal güvenlik politikasında önemli bir değişim yaşanmayacağını belirtiyor:

"Hiç kimse bir sabah uyanıp da ulusal güvenlik konusunda büyük bir değişiklik yapıldığını görmeyecek çünkü politika böyle işlemiyor.”

Hurlburt Washington’un ekonomiyi güçlendirmeye odaklanmasının Amerika’nın müttefikleri için önem taşıdığını, sağlam bir ekonomi olmadan Amerika’nın askeri gücünü koruyamayacağını ve uluslararası güvenlik konusunda verdiği taahhütleri yerine getiremeyeceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG