Erişilebilirlik

Kongre Borç Tavanının Yükseltilmesini Oylayacak


Kongre Borç Tavanının Yükseltilmesini Oylayacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Amerika'nın dış borcu 17 trilyon dolar ve Kongre ay sonuna kadar borç tavanını yükseltmezse Amerika borçlarını ödeyemez duruma düşebilir. Temsilciler Meclisi borç tavanını yükseltecek tasarıyı oylamaya hazırlanıyor

Bu hafta Amerikan Kongresi’nin gündeminde federal borçlanma sınırının yükseltilmesi konusu var. Amerika’nın Sesi’nden Michael Bowman Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in bu konuda henüz bir formül bulamadığını ve anlaşma olmaması durumunda Amerika’nın ay sonundan itibaren borçlarını ödeyemez duruma düşeceğini bildiriyor.

Başkan Obama ve Demokratlar borçlanma sınırının ön koşulsuz yükseltilmesini istiyor.

Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi Amerika’nın borçlarını ödeyebilmesi için acil olarak harekete geçilmesi gerektiğini söyledi: “Bu konu, tartışmaya açık değil. Bu, Amerika’ya duyulan güven ve ülkenin saygınlığını riske sokan bir durum.”

Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler tasarıya ek maddeler ekleme konusunu tartışıyor.

Demokrat Partili Senatör Patty Murray’e göre, Cumhuriyetçiler Amerika’nın kırılgan ekonomik düzelmesini tehlikeye atıyor: “Yine kredi güvenilirliğimizi riske atıyorlar. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in bu sorunu çözme zamanı geldi.”

Maliye Bakanı Jack Lew zamanın daraldığı uyarısında bulunuyor: “Bekledikçe risk de artıyor. Ekonomik iyileşme olsun, finansal pazarlar olsun ya da Sosyal Güvenlik hakları ve ordu maaşlarının ödenmesi olsun… bunlar riske atılacak konular değil.”

Amerika’nın Çin’e ve diğer ülkelere büyük borcu var. Küresel finans çevreleri de zaman aşımına yaklaşıldığının farkında. Gerry Rice, IMF Sözcüsü: “Amerikan ekonomisinde birçok şey doğru yönde gidiyor. Büyüme arttı, istihdamda iyileşme var ve bütçe konusunda da anlaşıldı. Amerikan ekonomisinin son ihtiyacı, güven kaybını gidermek. Amerika’nın borçlarını ödeme yükümlülüğünü yerine getirip getirmeyeceğinin tartışılması güven krizine yolaçabilir.”

Amerika’nın ulusal borcu 17 trilyon dolardan fazla. Son 2 yılda borç artışı yavaşladı. Yine de borç toplamı artmaya devam ettiği sürece Kongre’nin zaman zaman borçlanma sınırını yükseltmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG