Erişilebilirlik

Kongre Bingazi Olayını Tartışmaya Devam Ediyor


Kongre Bingazi Olayını Tartışmaya Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
Linki indirmek için

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, geçen yıl Bingazi’de Amerikan temsilciliğine yapılan saldırıya verilen güvenlik tepkisini eleştirdi ve Obama hükümetinin olayı başlangıçta terör saldırısı yerine toplu gösteri olarak değerlendirmesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi

Büyükelçi Christopher Stevens dahil 4 Amerikalı’nın öldürüldüğü saldırıyla ilgili olarak 3 yetkili geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi Denetleme Komisyonu’na ifade verdi.

Saldırı ve büyükelçinin öldürülmesi Amerika’da şok etkisi yapmış ve yoğun bir soruşturma açılmasına neden olmuştu. 8 ay sonra konuyla ilgili tartışmalar aynı şiddetle sürüyor.

Kongre’deki duruşmada Libya’da görev yapan eski büyükelçilik müsteşarı Gregory Hicks saldırı sırasında havayoluyla ek güvenlik güçleri yollanması için yaptıkları talebin reddedildiğini söyledi: “Seyahat izinleri yoktu. Onlar da bizimle Trablus’da kaldılar.”

Hicks İtalya’daki uçaktan kendisine gelen bilginin desteğin zamanında yetişemeyeceği olduğunu söyledi.

Bu Hicks’i zor durumda bırakmış: “Tamam, anladık. başımızın çaresine bakmalıyız. Bunu elimizdeki kaynaklarla yapmak zorundayız.”

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Susan Rice’ın televizyona çıkıp Libya’daki olayları halk protestosu olarak nitelemesi Hicks’i dehşete düşürmüş: “Donup kaldım. Şaşırdım. Ve utanç duydum.”

Bazı Cumhuriyetçiler Obama yönetimini Bingazi saldırısını beceriksizce yönetmekle ve olaydan sonra da halkı kandırmaya çalışmakla suçluyor.

Demokratlar ise Bingazi saldırısının güvenlik açıklarını ortaya çıkardığını, ancak kasıtlı bir hata olmadığını söylüyor.

Kongre üyesi Elijah Cummings, Hicks’in Bingazi’ye hava desteği talebini anlayışla karşıladığını söylüyor: “Ben de sizin yerinizde olsam o güçleri anında orada isterdim. Bu anlaşılabilir. Ancak Genelkurmay Başkanı oraya zamanında ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi.”

Dışişleri’nden 3 yetkili Bingazi olayıyla ilgili eksiksiz ifade vermek istediklerini söyledi. Diplomatik güvenlik yetkilisi Eric Nordstrom gerçeğin ortaya çıkması gerektiğini vurguladı: “Bu şahsen benim için de, dışişlerinde çalışan herkes için de son derece önemli.”

Komisyon başkanı Darrell Issa da buna katılıyor: “Bu soruşturmanın amacı cevaplar elde etmek.”

Demokratlar ise süreci siyasi bir oyun olarak görüyor: “Son iki hafta içinde, iki partinin ortak çalıştığı bir soruşturma yerine medyanın da işin içine katıldığı kamu görevlilerine çamur atma süreci içine girdiğimizi görüyoruz.”

Bingazi saldırısı Başkan Barack Obama’nın ikinci dönem seçim kampanyasının kritik bir devresinde meydana gelmişti. Bu konudaki tartışmalar eğer eski dışişleri bakanı Hillary Clinton 2016’da başkan adayı olursa yeniden alevlenebilir.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG