Erişilebilirlik

Kongo’da Toplu Tecavüz İddiası


Kongo’da Toplu Tecavüz İddiası
Kongo’da Toplu Tecavüz İddiası

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 100 kadına tecavüz edildiğini açıkladı.

Örgüt olayın 10-12 tarihleri arasında Fizi kentinde meydana geldiğini ancak saldırganların bilinmediğini duyurdu. Merkezi Paris’te bulunan örgüt sorumluların bulunması için yerel yetkililerle işbirliği yapıyor.

Kongolu yetkililer saldırganların orduya katılan ancak daha sonra firar eden 200 kadar eski asi olduğu görüşünde.

Birleşmiş Milletler, Kongo’yu dünyanın “tecavüz başkenti” olarak nitelemiş ister asker olsun ister sivil tecavüzcülerin asla cezalandırılmadığını açıklamıştı.

Geçen ay Amerika’da yayınlanan bir raporda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde en az iki milyon kadının tecavüze uğradığı ve saldırganların genellikle askerler olduğu belirtiliyordu.

Bu Orta Afrika ülkesinde günde binden fazla kadının tecavüze uğradığı tahmin ediliyor. Irza geçme ve tecavüz olaylarının sorumluları her zaman askerler değil.

Yabancı gözlemcilere göre silahlı çeteler köy köy dolaşarak halkı haraca bağlıyor, direnişi kırmak için sadece genç kadınlara değil, kız çocuklarına, hatta erkek çocuk ve yetişkinlere bile tecavüz ediliyor.

Kongo 2008 yılına kadar iç savaşın içindeydi. Çeşitli gruplar birbiriyle savaşıyor, her grup rakiplerini destekleyen köyleri basıyor, köy sakinlerini cezalandırıyordu.

Tecavüzün başka bir nedeni ise eşi görülmemiş cehalet ve batıl itikat. Kız bebeklere tecavüzün AIDS hastalığına iyi geldiğine, genç kızlara tecavüzün erkeklere güç kazandırdığına ve bazı etnik gruplardan kadınlarla ilişkinin şans getirdiğine inananlar var.

XS
SM
MD
LG