Erişilebilirlik

Kolombiya'daki Tarihi Referandumda Sürpriz Sonuç


Kolombiya’da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan tarihi barış anlaşması referandumda az bir farkla reddedildi.

Ülkede 52 yıldır süren çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan anlaşma için sandık başına giden Kolombiya halkının yüzde 50,2’si anlaşmaya "hayır” derken, anlaşmadan yana oy kullananların oranı yüzde 49,7’de kaldı.

Referandum öncesindeki anketlere göre, anlaşmanın yüzde 60’ın üzerinde destekle onaylanması bekleniyordu, dolayısıyla sonuç adeta şok etkisi yarattı.

Anlaşmanın güçlü destekçisi Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos için önemli bir darbe niteliği taşıyan referandum sonucunun, ülkeyi yeni bir belirsizlik dönemine sürükleyeceği yorumları yapılıyor.

Sonucun belli olmasının ardından kameraların karşısına geçen Santos, yenilgiyi kabul ederken, yine de barış umutlarını terketmediği mesajını verdi. Santos, “Pes etmeyeceğim ve görevde olduğum sürece barış için çabalamayı sürdüreceğim” dedi.

Müzakerecilerden 4 yıldır barış görüşmelerine ev sahipliği yapan Küba’nın başkenti Havana’ya geri dönmelerini isteyen Santos, FARC gerillaları ile ateşkesin varlığını sürdürdüğü yönünde Kolombiya halkına güvence verdi.

FARC lideri Rodrigo Londono da aynı şekilde barıştan vazgeçmediğini belirtirken, “Barışı hayal eden Kolombiya halkına mesajım, bize güvenin. Barış galip çıkacak” diye konuştu.

Londono’nun da müzakereler için Havana’ya dönmesinin beklendiği kaydedildi.

Referandum sonucunun açıklanmasından sonra, barış anlaşmasının hem karşıtları hem de destekçileri Bogota sokaklarına döküldü. Referandumda “hayır” oyu kullananlar sevinç gösterileri düzenlerken, “evet”çiler ise baştan aşağı beyazlara bürünmüş şekilde Cumhurbaşkanı Santos’un evinin önünde toplandı.

Ülkede 1960’lı yılların ortalarından bu yana süren çatışmalarda 250 bini aşkın kişi hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de evlerini terketmek zorunda kaldı.

Santos yönetimi, savaş, şiddet ve terörizmden artık bıktıklarını söyleyen milyonlarca Kolombiyalı’ya hitaben barış anlaşmasının lehine güçlü bir kampanya yürütmüştü. Ancak eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe’nin öncülüğündeki “hayır” cephesi de aynı şekilde anlaşma karşıtı çaba ortaya koymuştu.

Referandumda “hayır” kullananların birçoğu, FARC gerillalarına tanınan aflar ve hükümetin çeşitli finansal destekler sunacak olmasından rahatsızlık duyuyordu. Bu kesim ayrıca, FARC’ın siyasi bir partiye dönüşmesi karşılığında, seçim olmadan Kolombiya kongresinde koltuk garantisi edineceği gerekçesiyle de anlaşmaya tepki gösteriyordu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG