Erişilebilirlik

Colombiya’da FARC Gerillaları Nihai Ateşkes İlan Etti


FARC gerilla komutanları Pazartesi’den itibaren nihai ateşkes emri verdi. Karar, hükümet ile dünyanın en uzun süreli çatışmalarından birinin sona ermesi için yürütülen görüşmelerin kalıcı barış anlaşmasıyla sona ermesinin bir parçası.

Timoshenko olarak bilinen gerilla lideri, “Bir daha asla anne-babalar savaşta ölen çocuklarını gömmeyecek, rekabet ve kin geride kalacak,” dedi.

İki taraf Küba’nın başkenti Havana’da 4 yıldır müzakere ediyordu. Barış anlaşmasına geçen hafta varılmış, 52 yıldır Marksist örgüt ile Kolombiya hükümeti arasında devam eden savaş sona ermişti.

Timoshenko, “Devletin askerlerine, pilotlarına polis ve istihbarat örgütlerine sesleniyorum, biz barışma isteğimizi ispatlamak istiyoruz, rekabet ve kin geçmişte kalmalı,” dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da Pazartesi gününden başlayarak ordunun da silahlarını gerillalara karşı kullanmayacağını kaydetti.

Barış anlaşmasının kaderi artık seçmenlerin elinde. Hükümetin FARC ile vardığı anlaşma 2 Ekim’de halkoyuna sunulacak.

Üst düzey FARC komutanlarının Eylül ayında son kez biraraya gelip anlaşmayı onaylaması planlanıyor.

Anlaşma resmi olarak imzalandıktan sonra gerillaların 6 ay içinde silahlarını teslim etmeleri gerekiyor. Karşılığında FARC üyeleri siyasi sürece katılabilecekler. Kongre’deki 10 koltuk 5’i Senato ve 5’i de Alt Meclis için FARC delegelerine ayrılacak.

Alt Meclis’e ayrıca 16 sandalye eklenecek. Bunlar devletin ilgi göstermediği kırsal bölgelere dikkat çekmek için ayrılacak. Şu andaki siyasi partilerin bu bölgelerde aday göstermeleri yasaklanacak.

2026’da anlaşmaların süresi sona erecek ve FARC delegeleri seçime katılacak.

1964’te başlayan küçük çaplı silahlı hareket zamanla Latin Amerika’nın en uzun kanlı çatışmasına dönüştü. Bu sürede 220 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 5 milyondan fazla kişi de evlerini terketmek zorunda kaldı.

Devlet Başkanı Santos muhalifleri ile bazı insan hakları örgütleri anlaşmanın önemli bir kesimini oluşturan “suçunu itiraf eden gerillaların cezaevinde kalacak olmamalarını, 8 yıldan fazla olmamak şartıyla kamu hizmetinde çalışmalarına olanak verilmesini” eleştiriyor.

FARC, savaş alanında ağır kayıplarının ardından müzakere masasına oturmak zorunda kalmıştı.

Anketler, Kolombiyalıların gerilla grubu sevmediğini gösteriyor; anlaşmanın referandumda onaylanması bekleniyor.

Timoshenko, “Savaş sona erdi, kardeşler olarak birlikte yaşıyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG