Erişilebilirlik

Kolombiya Barışı Kurtarmanın Yolunu Arıyor


Kolombiya hükümeti ve FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri), referandumda barış planının reddedilmesinin ardından yeni bir plan için çalışacaklar.

Referandum sonucunun belli olmasının ardından konuşan Devlet Başkanı Juan Manuel Santos barış anlaşmasını destekleyenlere umut vermeye çalıştı.

Santos, “Vazgeçmeyeceğim, görev süremin son anına kadar barışı arayacağım” dedi.

2018’in ortalarında görev süresi sona erecek olan Santos siyasi parti liderleri ile bir araya geliyor.

Santos ayrıca barış müzakerelerinin lider ismi Humberto de la Calle’yi, Marksist örgütün liderleri ile görüşmesi için Havana’ya geri gönderiyor.

Timochenko olarak da bilinen FARC lideri Rodrigo Londono da militanların barışçıl siyasi parti olma taahhüdüne bağlı olduğunu söyledi.

Timochenko, “FARC, geleceği inşa etmek için sadece sözleri silah gibi kullanacak. Bize güvenin, barış zafer kazanacak” dedi.

Hayal kırıklığına uğrayan Latin Amerikalı komşuları Kolombiya’ya barıştan vazgeçmeme çağrısı yaptı. Şili, Küba ve Venezuela Havana’daki müzakerelerin hem gözlemcisi, hem de garantörüydü.

Referandum sonucunun ardından Kolombiya Nobel Barış Ödülü adaylığından düşürüldü. Daha önce referandumda ‘Hayır’ çıkması durumunda B planı olmadığını belirten Santos şimdi olası seçenekleri değerlendiriyor.

Evet çıkacağına kesin gözüyle bakılmasının ve kötü hava koşullarının, ‘evet’ oyu kullanmayı düşünenlerin bir bölümünün sandığa gitmesini engellediği yorumları yapılıyor.

‘Hayır’ oyu kullanan Kolombiyalılar da şokta

‘Hayır’ oyu kullanan Sosyolog Mabel Castano, “Bunun olacağını hiç düşünmedik” diyor. Castano, “Umarım hükümet, muhalefet ve FARC hepimizi kapsayan zeki bir şey ile ortaya çıkarlar” dedi.

Geçen ay imzalanan barış anlaşması ile militanlar silahlarını Birleşmiş Milletler’e teslim edecek, suçlarını itiraf edecek ve Marxist ideolojilerini yansıtan siyasi bir parti kurabilecekti.

1960’larda Kolombiya ordusu ile FARC arasında başlayan çatışmalarda 250 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG