Erişilebilirlik

Köln’de Sığınmacı Avı


Almanya'da başta Köln olmak üzere bazı kentlerde yılbaşı gecesi yaşanan taciz ve gasp olayları nedeniyle sığınmacılara yönelik tepkiler aradan 10 gün geçmesine rağmen giderek artarken, dün akşam saatlerinde Köln'de çok sayıda mülteci ve göçmen saldırıya uğrayarak yaralandı.

Çeşitli gazete ve kaynakların iddialarına göre Facebook üzerinden yılbaşında yaşanan olayların öcünü almak ve ‘yabancı avı’ için buluşmak üzere anlaşan bir grup aşırı sağcı ve holigan, Köln’de sığınmacı avına çıktı.

Mülteciler yaralandı

Yılbaşındaki taciz olaylarında da yaşandığı Köln Katedrali ve kentin merkez tren istasyonu yakınlarında meydana gelen saldırılarda, önce 6 Pakistanlı dövüldü, saldırılanlardan ikisi hastaneye kaldırıldı. Kısa süre sonra yaklaşık 20 kişilik bir grup, oradan geçen Afgan ve Suriyeli sığınmacıları hedef aldı, 39 yaşında bir Suriyeli tartaklanarak, yaralandı.

Polis, her iki olayla ilgili soruşturma başlattığını ve hastanede tedavi gören sığınmacıların sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Köln'de cumartesi günü 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar' Pegida hareketi yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla, yabancı karşıtı gösteri yapmış ve yılbaşı gecesi yaşanan taciz olaylarından sığınmacıları sorumlu tutmuştu. Gösterilere katılanların bir bölümünün şiddet yanlısı olması ve polise karşı şiddet kullanması da dikkat çekti. Nitekim aşırı sağcı ve holiganların taş ve havai fişek atmasından sonra, polis göstericileri tazyikli su ve gaz sıkarak dağıttı.

500 kadın şikayetçi oldu

Bu arada cinsel tacize uğradığı için suç duyurusunda bulunan kadınların sayısı her gün artıyor. Köln Emniyet Müdürlüğü sadece Köln’de kadınlara yönelik taciz ve gasp vakaları ile ilgili 500’ün üzerine suç duyurusunun yapıldığını açıkladı. Yetkililer cinsel taciz, hırsızlık ve yaralama olaylarına karıştıkları belirlenen 31 şüpheliden sadece 18’inin sığınmacı, diğerlerinin ise Alman, Sırp ve ABD’li olduğunu doğruladı. Konu Almanya’nın gündeminde bir numarda yer almaya devam ederken, yaşananlar mültecilere kucak açan Almanları ve ülkede yaşayan göçmen kökenlileri de zor duruma düşürdü. Olayların sığınmacılarla ilgili tartışmaları alevlendirdiğini belirten mikrofumuzu tuttuğumuz Türkiye kökenli kadın vatandaşlar, yaşananlar sonrasında kendilerinde de tedirginlik olduğunu ifade ediyor.

Turizmi etkiledi

Yılbaşındaki olaylar Almanya’daki mülteci tartışmalarında bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Şimdiye kadar parti içi ve dışı gelen tüm baskılara rağmen mültecilere açık kapı politikasında direnen Başbakan Merkel, olaylara karışan mültecilerin suçlarının ispatlanması sonrasında sınır dışı edilmesi için gerekirse yasaları sertleştirebileceklerini açıklamıştı. Bu arada Köln’de yaşanan taciz ve gasp olaylarının dünya çapında yankı bulmasından sonra, kent turizminin olumsuz etkileneceğinden yola çıkılıyor. Dünyaca ünlü katedrali, eski kent merkezi ve Ren Nehri’nin en önemli limanı olan Köln, Almanya’da Berlin ve Münih’ten sonra en çok turist çeken kent olarak biliniyor. Turizm yetkilileri yılda ortalama üç milyon yabancı turistin gecelediği Köln'ün itibarının darbe aldığını ve geride kalan günler içinde çok sayıda rezervasyonun iptal edildiğini açıkladılar.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG