Erişilebilirlik

Kolat: 'Dönerci Cinayetlerinin Aydınlatılmasını Bekliyoruz'


Kolat: 'Dönerci Cinayetlerinin Aydınlatılmasını Bekliyoruz'
Kolat: 'Dönerci Cinayetlerinin Aydınlatılmasını Bekliyoruz'

Almanya´da Federal Başsavcılık’ın, 2000 yılından beri sekizi Türk olmak üzere 9 dönercinin ve bir polis memurunun öldürülmesinin arkasında aşırısağcı bir grubun olduğunun açıklamasının yankıları sürüyor.

Geçen Çarşamba Eisenach kentinde iki ırkçının bir karavanda yanmış cesetlerinin bulunmasının ardından Beate Z. adlı bir kadının polise teslim olmasıyla olayın bu boyutunun ortaya çıktığını doğruluyan bir yetkili, ayrıca 21 yaşındaki bir kadın polisi iki yıl önce öldürenlerin de aynı grupla bağlantısı olduğunun anlaşıldığını bildirdi. Dönerci cinayetleri 2000 yılında başlamış, Alman polisi hemen hepsi döner büfesi işletenlerin katil ya da katillerin yakalanmasını sağlayacak ipuçlarını verenlere 300 bin Euro para ödülü koymuştu. Ancak katil ya da katillerin yakalanması amacıyla özel bir birim oluşturan polis, şimdiye kadar cinayetlerin haraç mafyasının yada uyuşturucu çetesinin işi olduğunu öne sürmüş ve Neo-Nazi olasılığını katagorik olarak red etmişti.

10 yıldır polisin ve istihbarat birimlerinin olayı aydınlatamamasını ve şimdi ortaya çıkan durumu bir skandal olarak tanımlayan Federal Parlamento’nun İstihbarat Örgütlerini Kontröl Komisyonu Başkanı Thomas Oppermann istihbarat birimlerinin konuyla ilgili toplam 24 dosya oluşturduğunu, ancak hiç bir bilgelerinin olmadığının anlaşıldığını söyledi ve aşırı sağcı terör tehlikesinin yeteri kadar ciddiye alınmadığını savundu.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, olayın kendisini şoke ettiğini ve Neo-Nazilerin Almanya için ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Üç zanlının 1997'den beri Neo-Nazilerle birlikte hareket ettiklerinin bilinmesine rağmen, polis ve Anayasayı Korumu Kurumu'nun önlem almamasını inanılmaz bir olay olarak tanımlayan Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat ise, Amerika’nın Sesi Türkçe’ye 1990’lı yılların başında Almanya’daki Türklere yönelik saldırıları anımsatan bu olayın Federal Hükümet tarafından aydınlatılmasını beklediklerini söyledi.

Bu arada cinayetlerde kullanılan Çek yapımı susturucu takılı Ceska tipi silahın da ele geçirildiğini açıklayan yetkililer, son yıllarda faili meçhul ancak aşırı sağ motifli başka olayların da yeni bilgiler ışığında değerlendirileceğini bildirdi. Öte yandan Der Spiegel dergisi, kendilerine bir DVD yollandığını ve üzerinde ‚Nasyonal Sosyalist Yeraltı’ adını taşıyan bir örgüt adına, ölü olarak ele geçirilen iki ırkçının söz konusu 9 cinayeti üstlendikleri bir açıklama olduğunu duyurdu.


XS
SM
MD
LG