Erişilebilirlik

Koenders: 'İki Taraf da Yükümlülüklerini Yerine Getirmeli'


Koenders: 'İki Taraf da Yükümlülüklerini Yerine Getirmeli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
Linki indirmek için

Avrupa Birliği dönem başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türkiye ile AB arasında yaşanan vize serbestisi krizini değerlendirirken “İki taraf da yükümlülüklerini yerine getirmeli” şeklinde konuştu..

Koenders, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında varılan mülteci anlaşmasını çok önemli olarak niteledi, “Eğer farklı düşünceler varsa üstesinden gelmemiz gerekir” diye konuştu. Hollanda Dışişleri Bakanı hem Türk hem Avrupa tarafının anlaşmanın koşulları üzerinde uzlaştığını hatırlattı ve “Bence bu koşulları değiştirmemeliyiz” dedi.

AB Dönem Başkanı olarak görevinin tarafların anlaşma şartlarını yerine getirmesini sağlamak olduğunu hatırlatan Koenders, “Bazı tartışmalar olabilir. Ama benim için şimdi önemli olan Türkiye’nin vize serbestisi konusuna gelince yükümlülüklerini ciddiye alması, çünkü belli koşullar var ve bu koşulların karşılanması lazım. Aynı şey Avrupa için de geçerli, eğer Türkiye’de insani yardım çabalarını finanse etme konusunda belli yükümlülüklerimiz varsa yerine getirmeliyiz. Ne üzerinde anlaştıysak onlara uyalım” dedi.

‘AB üyesi olmak isteyen basın özgürlüğüne uyar’

Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün önemini de vurgulayan Koenders, bunların temel uluslararası değerler olduğunun altını çizdi. Hollanda Dışişleri Bakanı, “Eğer gazeteciler tutuklanıyor ve cezaevine gönderiliyorsa bu olumsuz bir gelişme olur” dedi. Hollanda Dışişleri Bakanı, “Basın ve ifade özgürlüğü konusunda Avrupa Birliği’nde endişe var. 23 ve 24. başlıkların açılması ihtimali hukukun üstünlüğüyle ilgili. Biz bu konuda ciddiyiz. Eğer bir ülke Avrupa’nın parçası olmak istiyorsa, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğüne uyar. Bu demokrasi için çok önemli” diye konuştu.

'Kıbrıs'ta Sonuca Varılacağı Konusunda İyimserim'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG