Erişilebilirlik

Kobani'de IŞİD İlerleyişi Durdu


Türk sınırında zafer işareti yaparak PYD milislerini destekleyen Kürtler
Türk sınırında zafer işareti yaparak PYD milislerini destekleyen Kürtler

Kürt milisler yoğun Amerikan hava saldırılarından sonra kentte birçok mevziyi IŞİD'den geri aldıklarını açıklarken bir aydır süren çatışmalarda yaklaşık 380 IŞİD militanının öldürüldüğü bildiriliyor

Yoğun ABD liderliğindeki hava saldırıları ve Suriye’deki savaşmaya kararlı Kürt gücü, IŞİD militanlarının Kobani’ye ilerleyişini en azından şimdilik durdurmuş görünüyor.

İngiltere merkezli İnsan Hakları Suriye Gözlemevi, Kobani’nin kontrolü için yaklaşık bir aydır süren çatışmalarda 660 dan fazla insanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Suriye’deki iç savaşı izleyen Gözlemevi, Eyn el-Arab olarak da bilinen bölgede yaklaşık 380 IŞİD militanının Kürt milisleriyle yapılan çatışmalarda öldürüldüğünü açıkladı.

ABD’nin iki gündür Kobani ve çevresinde IŞİD militanlarını hedef alan yoğun hava operasyonlarından sonra Perşembe gününün sakin geçtiği gözleniyor.

ABD yetkilileri şuana kadar önemli kazançlar elde ettiklerini bildirdiler. Yetkililer, örnek olarak düzinelerce IŞİD militanını ortadan kaldırmaları ve kasabanın savunmasında stratejik önemi olan birçok mevzinin Kürt milislerince tekrar ele geçirmelerinde yardımcı olmalarını gösteriyor.

Ancak ABD yetkilileri Kobani’nin hala düşebileceği uyarısında bulunuyor. Kürt milisler ise kasabada birçok mevziyi militanlardan geri aldıklarını ve durumun daha sakinleştiğini söylüyorlar.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Çarşamba günü erken saatlerde Kürt savaşçılarının IŞİD’in elinde bulunan iki mevzi kontrol altına aldığını ve militanları birkaç sokak daha kasaba dışına doğru püskürttüğünü bildirdi. Kürt Halkı Koruma Birimleri (YPG) sözcüsü Polat Can, Amerika’nın Sesi’ne Kürt milislerin Kobani sokaklarını büyük ölçüde IŞİD militanlarından temizlediğini açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı, Kobani ve çevresinde Salı ve Çarşamba günleri 18 hava saldırısı gerçekleştirdiklerini ve 16 binayı tahrip ettiklerini bildirdi.

Öte yandan Irak'ta, hükümet güvenlik güçleri Bağdat'ın 35 kilometre batısındaki Amriyat El-Felluce kasabasının kontrolü için IŞİD militanlarıyla mücadele ediyor.

Yerel polis şefi IŞİD militanlarının kasabayı üç yönden yaklaşarak kuşatmaya çalıştığını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG