Erişilebilirlik

‘Kobani’de Durum Her Saat Değişiyor’


Suruç'ta bulunan gazeteci Umut Sevdi, bölgedeki son durumu Amerika’nın Sesi’ne anlattı. Sevdi, IŞİD’in Kurban Bayramı’nın birinci gününde Kobani’yi ele geçirmeyi hedeflediğini, Pazartesi akşamı şehre girebildiğini ve an itibarıyla şehrin içinde göğüs göğüse bir mücadele olduğunu söylüyor

​Suruç, IŞİD kuşatması altındaki Kobani’ye en yakın yerleşim yeri. IŞİD hedeflerine karşı sık sık hava saldırılarının düzenlendiği Kobani’de bir yandan dumanlar yükselirken öte yandan sınırın diğer yanında, Suruç’ta Kobani’ye destek için protesto eylemleri düzenleniyor.

Yaklaşık bir aydır Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan gazeteci Umut Sevdi, bölgedeki son durumu Amerika’nın Sesi’ne anlattı. Sevdi, IŞİD’in Kurban Bayramı’nın birinci gününde Kobani’yi ele geçirmeyi hedeflediğini, Pazartesi akşamı şehre girebildiğini ve an itibarıyla şehrin içinde göğüs göğüse bir mücadele olduğunu söylüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:49 0:00
Linki indirmek için

‘IŞİD güç kaybetti, ölenlerin yarısı IŞİD’li’

“Suruç’taki devlet hastanesine dünden beri sürekli yaralı geliyor. Ölü sayısı olarak 412 sayısını ifade etti yerel kaynaklar. Bu rakamın yarıdan fazlası IŞİD üyesi.”

“IŞİD can kaybına uğradığı için güç kaybına uğradı ve şehrin içinden yavaş yavaş çekilmeye başladı. Bundan dolayı yer değiştirerek şehrin batısına doğru hareket etmeye başladılar.

Umut Sevdi
Umut Sevdi

‘Hava saldırıları etkili oldu’

Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının IŞİD üzerinde etkili olmaya başladığını belirten Sevdi, örgütün can kaybı vererek geri çekilmeye başladığını, ancak bunun yer değiştirme şeklinde olduğunu “saat başı şehrin içinde durum değişiyor” sözleriyle ifade ediyor.

“IŞİD şöyle ilerliyor. Dışarıdan tank ateşiyle şehri vuruyor ve daha sonra sonra şehrin içine girmeye çalışıyor. YPG (PYD’nin silahlı kanadı) güçleri de püskürtmeye çalışıyor. Canlı bomba kullandılar. YPG’nin elinde ağır silahlar yok. Sadece kalaşnikoflar olduğunu biliyoruz. Bir tane de tanksavarları var. Bununla ancak püskürtmeye çalışılıyor. Dolayısıyla YPG’nin yapmaya çalıştığı şu: ‘Şehre ne kadar çekebilirsek, elimiz o kadar güçlenecek’.”

‘Her çadırda beş aile kalıyor’

Suruç yakınlarında Kobani’den kaçan Suriyeli sığınmacıların durumuna da değinen Sevdi, her gün sınırı geçen on binlerce kişinin çadırkentlerin kapasitelerini zorladığını ve yer yer bir çadırın 5 aile tarafından paylaşıldığını belirtiyor.

Sevdi ayrıca Türkiye’de yaşayan Kürtler’in sınırdaki protestolarının hemen her gün yaşandığını, hatta Suruç’a sığınan Kobanililer’in de sınırı geçerek IŞİD’e karşı savaşmak istediğini söylüyor.

‘Suruç’ta yaşayanlar, Kobanililer’in akrabası’

Gazeteci Umut Sevdi, son bir aydır gözlemlerine dayanarak Suriye ile Türkiye arasındaki sınırın Kobani ile Suruç’u sadece haritada ayırdığına dikkat çekiyor. Sevdi, Kobani’den kaçarak Suruç’a sığınanların çoğunun Şanlıurfa’da akrabaları olduğunu ve Suriye’nin IŞİD tehdidi altındaki kuzey kenti Kobani’deki durumdan en fazla Türkiye’deki Kürtler'in rahatsız olduğunu kaydediyor.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG