Erişilebilirlik

Koalisyon Yanlış Hedefleri de Vurdu


Amerikan askeri kaynakları, Amerika ve koalisyona ait uçakların Suriye ve Irak’ta 5 aylık zaman dilimindeki operasyonlarında 20 sivilin hayatını kaybettiğini,11 sivilin de yaralandığını bildirdi.

Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığı Eylül 2015 ile Şubat 2016 dönemini inceledi. Dokuz operasyonun dördünde sivil kayıplar tespit edildi.

Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada gerekli önlemlerin alındığı belirtildi. Komutanlık sözcüsü Pat Ryder, IŞİD’in kalabalık yerlerde faaliyet gösterdiğini açıkladı.

Ryder, militanların sivillerin arasına gizlendiğini ve bunun da onları vurulması zor hedef haline getirdiğini belirtti. Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın raporuna göre 11 Ocak’ta IŞİD’in Musul’daki bankasına düzenlenen operasyonda da bir sivil hayatını kaybetti.

Bağımsız bir kuruluş olan ve sivil kayıpları araştıran Airwars.org Amerikan yönetiminin sivil kayıplarla ilgili açıklamasını iyi bir adım olarak niteledi, ama bunu yeterli bulmadığını ekledi.

Grubun direktörü Chris Woods, koalisyonun sivil kayıplarla ilgili sayıyı düşük tutmasından endişelendiklerini kaydetti. Gruba göre Ağustos 2014’ten bu yana bölgede sivil kayıplar 1064-1638 arasında değişiyor. Bu, Amerikalı yetkililerin verdiği rakamın çok üzerinde.

Amerika ise koalisyon operasyonlarının başlamasından buyana 41 sivilin hayatını kaybettiğini, 28’inin de yaralandığını belirtiyor.

Bu süre içinde koalisyon 12 bin operasyonda 91 bin sorti yaptı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG