Erişilebilirlik

Koalisyon Tartışmalarına 'Baykal' Dahil mi?


Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Ankara'da Dışişleri Konutu'nda biraraya geldi
Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Ankara'da Dışişleri Konutu'nda biraraya geldi

Seçimlerden üç gün sonra, hükümet belirsizliği sürüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun teamüller uyarınca istifasını sunmasının dışında, koalisyon formülleri tartışmaları sonuç vermiş değil.

Bugünün en ilgi çeken gelişmesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın apar topar Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Dışişleri Konutu’nda gerçekleştirdiği, iki saati aşan görüşme oldu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Deniz Baykal görüşmenin, TBMM’ye “geçici başkan görevini üstlenecek bir milletvekili olarak, Meclis çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde” gerçekleştiğini söyledi. Baykal görüşmenin “aniden gerçekleştiğini, bu sabah şekillendiğini” kendisinin de bunun üzerine Antalya’dan geldiğini sözlerine ekledi.

Deniz Baykal’ın, Meclis’in en yaşlı üyesi olarak normalde geçici başkan olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk genel kurul toplantısını açması gerekiyor.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma günü yurtdışına gidecek olması işleri karıştırıyor. Önceki Meclis’in başkanı Cemil Çiçek’in milletvekilliği sona erse de Meclis Başkanlığı görevi, yeni meclisin ilk genel kurul toplantısına kadar devam edecek. Bakü’de Birinci Avrupa Oyunları’nın açılışına katılması beklenen Erdoğan’ın yerine cumhurbaşkanlığına kimin vekalet edeceği bu noktada bilinmiyor.

‘Koalisyon görüşmedik’

Bunun dışında Erdoğan’la sürpriz görüşmesinde koalisyon olasılıklarını görüşüp görüşmediği sorulan Baykal, “Benim bir koalisyon görüşmesi yapma konumum yok, olamaz. Ben milletvekiliyim. Partiler var, partilerin genel başkanları, yetkili organları var. Onlar çeşitli hazırlıklar yapıyorlardır” dedi. Baykal, kendisinin uzun süreli milletvekili deneyimlerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la karşılıklı değerlendirme yaptığını söyledi.

Görüşme talebini alır almaz bundan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da haberdar ettiğini kaydeden Deniz Baykal, Erdoğan’la görüşmesinin ardından CHP Genel Merkezi’ne, Kemal Kılıçdaroğlu’nu görmeye gideceğini açıkladı.

‘Cumhurbaşkanı her türlü koalisyona açık’

Deniz Baykal gazetecilerin ısrarları soruları karşısında, Cumhurbaşkanı’nın kendisinden özel bir talebi olmadığını söyledi, ama “Ben bazı tespitler yaptım tabi. Bir an önce istikrarın sağlanması, bir çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm” diye konuştu.

Baykal, sözünü ettiği bu tespitler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “her türlü koalisyona açık bir durumda olduğunu gördüm. Muhalefetin koalisyon oluşturmasına itirazı olmadığını gördüm” dedi. Baykal, “Ben bu aşamada olması gerektiği gibi Sayın Cumhurbaşkanı’nın bir an önce hükümetin oluşması anlayışı içinde olduğunu, olası bütün modelleri değerlendirmeye olumlu yaklaşacağı izlenimini edindim” dedi.

Genel anlamda Erdoğan’la bir “siyasi sohbet” gerçekleştirdiklerini belirten Baykal, iç ve dış sorunları ele aldıklarını kaydetti, “Koalisyonu kurması gereken siyasi partilerdir. Siyasi partililer kendi aralarında uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde, bunun Cumhurbaşkanlığı'ndan engellenmesi gibi bir şey söz konusu olmaz” diye konuştu. Deniz Baykal ayrıca erken seçimin gündemde olmadığını da kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından Ankara Söğütözü’ndeki CHP Genel Merkezi’ne giden Deniz Baykal, burada bir saat kadar Kılıçdaroğlu’yla görüştü, çıkışta “'Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na bilgi verdim” demekle yetindi.

CHP: ‘Önceliğimizde AKP’yle koalisyon yok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istifa eden Ahmet Davutoğlu’na Meclis’te en çok milletvekiline sahip partinin genel başkanı olarak hükümet kurma yetkisi vermesi bekleniyor. Doğal olarak da Davutoğlu’nun koalisyon kurma çalışmalarına, ikinci parti CHP’yle başlaması öngörülüyor. Ancak CHP, şimdilik AKP’yle koalisyon fikrine sıcak bakmıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında çıkan görüşün “AKP’nin iktidarda olmadığı bir seçenek” üzerinde yoğunlaştığını bildirdi. Tanrıkulu, “Bizim önceliğimiz AKP’nin olmadığı bir iktidar seçeneğidir. Bunun üzerinde çalışacağız” dedi.

Tanrıkulu, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’yla görüşen Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın tecrübeli bir siyasetçi olmakla birlikte, koalisyon konusunda son kararı CHP MYK’nın vereceğini hatırlattı.

Atalay: ‘MKYK’da Başbakanımız’a yetki verdik’

Öte yandan Adalet ve Kalkınma Partisi cephesinden açıklama, parti sözcüsü Beşir Atalay’dan geldi. Partisin MKYK toplantısının ardından konuşan Atalay da Baykal-Erdoğan görüşmesinin içeriğini bilmediğini söyledi. Diğer partilerle temasları olup-olmadığı sorulan Atalay, “Bizim şu anda bir temasımız ve kararımız yok. Kendi istişarelerimizi yapıyoruz. Sorumlu ve dikkatli bir şekilde ülkenin geleceğini öne alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Beşir Atalay bugünkü MKYK toplantısında, halen yeni hükümet kuruluncaya kadar başbakanlığı devam edecek olan Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na yetki verdiklerini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Vural: ‘Papatya falıyla değerlendirmem mümkün değil’

Bu arada diğer muhalefet partisi Milliyetçi Hareket Partisi’nin tavrı da merak ediliyor. Bu konuda açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, partisinin koalisyonda yer alıp-almayacağına ilişkin soruları yanıtladı. Vural, “Bu konunun sorumlu olanları AK Parti ile CHP, iki büyük parti, onların tutumlarının ortaya çıkması gerekiyor. MHP olarak süreçle ilgili gelişmeleri takip edeceğiz. Birçok varsayıma göre bütün bunları papatya falıyla değerlendirmem mümkün değil” dedi.

Seçim sonuçlarının partisi tarafından değerlendirileceğini açıklayan Vural, partisi içinde beklenen toplantılar yapmadan değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonuçları belli olur olmaz yaptığı açıklamada tüm koalisyon seçeneklerine kapıyı kapatmıştı. Ancak uzmanlar, Bahçeli’nin bu katı tavra sahip açıklamasını, bir tür pazarlık kozu olarak kullanabileceği görüşünde.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG