Erişilebilirlik

Koalisyon mu Erken Seçim mi?


Seçim sonuçları hakkında konuşmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece yazılı açıklama yapmayı tercih etti. Erdoğan yaptığı yazılı açıklamada, milletin görüşünün herşeyin üzerinde olduğunu ve bütün partilerin bunun sorumluluğunda hareket etmesi gerektiğini bildirdi. Uzlaşmacı tavır sergileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerden önce muhalefet partilerini ve liderlerini sert şekilde eleştiren Erdoğan’a tezat oluşturdu.

İstanbul Süleyman Şah Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü'nden Profesör Cengiz Aktar, muhalefet tarafından diktatör olarak nitelendirilen cumhurbaşkanının, AKP’nin kurabileceği olası bir koalisyonun önünde durabilecek en büyük engellerden biri olduğunu söyledi.

Aktar, Erdoğan’ın AKP ve hükümeti kontrol etmeye çalıştığı sürece AKP ile koalisyona girecek herhangi bir partinin büyük zorluklar yaşayacağını söyledi. Aktar’a göre ikinci büyük sorun da, seçim öncesi Erdoğan’a karşı olan partilerin AKP ile koalisyona girmeleri durumunda seçmenlerine bunu nasıl açıklayabilecekleri konusu.

AKP için en uygun koalisyon ortağının Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olduğu düşünülüyor. İki partinin seçimlerden önce resmi olmayan görüşmeler yaptığına inanılıyor. MHP seçim kampanyası sırasında seçmenlerine, PKK ile başlatılan barış görüşmelerini bitirme sözü verdi.

Marmara Üniversitesi’den siyaset bilimci Yüksel Taşkın, AKP’nin MHP ile koalisyon kurması durumunda seçmenlerinden daha da uzaklaşacağını söyledi.

AKP’nin seçim kaybını Kürt seçmenlerin HDP’ye oy vermesine bağlayan Taşkın, AKP’nin MHP destekli kuracağı azınlık hükümetinin büyük bir ihtimalle ilerlemiş barış görüşmelerinin sonunu getireceğini söyledi.

Uzmanlar bu koalisyonun istikrarlı olmasını beklemediklerini söylüyor. Belçika’daki Carnegie Enstitüsü’nde ziyaretçi akademisyen olan Sinan Ülgen’e göre, Türkiye büyük bir olasılıkla yeni bir siyasal döneme girecek.

Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı siyasal istikrarın sonunda gelindiğini söyleyen Ülgen, hangi siyasi formül geliştirilirse-geliştirilsin, erken seçim baskılarının yakında hissedilmeye başlanacağı görüşünde.

Bazı gözlemciler, erken seçimlerin Eylül ayında bile yapılabileceğini tahmin ediyor. Ancak Pazartesi günü büyük bir düşüş yaşayan mali piyasaları daha fazla istikrarsızlığa sürüklememek için parti liderlerinin dikkatli davranacağı düşünülüyor.

Taşkın, erken seçimlere gidilmesinin önünde birkaç engel olabileceğinin altını çiziyor.

Taşkın’a göre, milletvekili olarak emeklilik hakkını kazanabilmeleri için yeni parlamenterlerin en az iki yıl mecliste görev yapmaları gerekiyor. Bu nedenle seçilebilmek için yaklaşık 1 milyon lira harcayan her yeni milletvekilinin, bu konumunu korumaya çalışması bekleniyor.

AKP’nin gelecekteki lideri olarak görülen Numan Kurtulmuş, şimdilik de olsa olası bir erken seçime karşı çıktığını açıkladı. Gözlemciler, AKP’nin yapılacak yeni bir seçimde daha da oy kaybetmesinden korktuğunu söylüyor. Bununla birlikte seçim sonuçlarını analiz etmekle meşgul olan bazı AKP kurmayları, parti içinde değişim gerektiği çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG