Erişilebilirlik

Koalisyon IŞİD Stratejisini Gözden Geçiriyor


Fransa, Irak ve ABD’nin üst düzey bürokratları IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyondan emin olduklarını ancak IŞİD’in yok edilebilmesi için daha fazla ekipman ve eğitime ihtiyaç duyulduğunu söylediler

Paris’te yapılan dışişleri bakanları toplantısında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, koalisyon güçlerinin Irak’ta birçok başarılar kazandığını ancak bazı bölge ve durumlarda geri çekilmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Blinken yaptığı açıklamada, Paris’teki toplantının olumlu sonuçlandığını, başarılan zafer ve yenilgileri açık ve dürüst bir şekilde tartışıldığını kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yle birlikte açıklama yapan Blinken, Irak’taki duruma odaklanırken ikinci bir IŞİD cephesi olan Suriye’deki siyasi istikrarın önemini de konuştuklarını bildirdi.

Irak’ta zaferi getirecek bir stratejimiz var diyen Blinken, koalisyon güçlerinin stratejisinin, hava saldırıları, eğitim ve malzeme tedariğiyle birlikte yerel kuvvetlere yardım şeklinde olduğunu kaydetti.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, hükümet güçlerinin ve milislerin uluslararası koalisyondan yeterince yardım görmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlarıyla yapılan toplantı öncesi Abadi, daha fazla istihbaratın paylaşılması gerektiğini söyledi ve koalisyon güçlerinin aldığı tedbirlere rağmen yabancı cihatçıların Irak ve Suriye’ye geçerek IŞİD’e katılmaya devam ettiklerini bildirdi.

Amerika öncülüğündeki koalisyon güçleri, karadan asker göndermezken sadece yerel güçlerin IŞİD’le savaşına havadan destek veriyor. Pentagon verilerine göre, Ağustos’tan itibaren savaş uçakları Irak ve Suriye’de 4 bin 200 hava saldırısı düzenledi.

IŞİD’in Bağdat’ın 125 kilometre uzağındaki Ramadi’yi almasından sonra Paris’te yapılan görüşmelerde, El Abadi bölgedeki milisleri acil yardıma çağırdı ve bu hafta karşı bir saldırı başlatıldı.

Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, El Abadi’nin Sunni aşiretleri de IŞİD’e karşı savaşta yer almasını sağlamasını gerektiğini söyledi. IŞİD, çoğunluğu Sunnilerden oluşan bölgelerde kuvvetli.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Fransa’da bisiklet kazası geçirip Amerika’ya tedavisi için dönen Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, toplantıya Amerika’dan katılacağını bildirdi. Blinken, Fransa’da gerçekleştirilen IŞİD’i “zayıflatma ve yok etme” toplantısında Amerika heyetinin önderliğini yapıyor.

Öte yandan Irak’ta IŞİD militanları, içi bomba yüklü bir tankla polis karakoluna saldırdı. En az 37 kişinin öldüğü saldırıda onlarca kişi de yaralandı. Bağdat’ın kuzeybatısında bulunan Samara yakınındaki polis karakoluna düzenlenen saldırının hemen ardından ikinci bir patlama da karakolun cephane deposunda meydana geldi.

Asker ve milisler, IŞİD militanlarına saldırı düzenlemek için bu bölgeyi kullanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG