Erişilebilirlik

İklim Değişikliğinin Amerika’ya Etkisi Büyük


İklim Değişikliğinin Amerika’ya Etkisi Büyük
İklim Değişikliğinin Amerika’ya Etkisi Büyük

Amerika'yı boydan boya etkisi altına alan şiddetli fırtına ve aşırı hava koşulları büyük hasara yol açtı. Birçokları bunun yeni bir eğilim olup olmadığını sorguluyor. Bu şiddetli fırtınalar iklim değişikliğinin bir sonucu mu? Yoksa normal hava değişimi mi? Bu soruyu uzmanlara sorduk.

2011, Amerika'da fırtına sayısı bakımından rekor kırılan bir yıl oldu. Kuzey Amerika kıtası fırtınalardan çok büyük zarar gördü. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nden David Imy şöyle konuşuyor: "Metre kare hesabına göre bugüne kadarki en fazla fırtınaya tanık olduk. Fırtınaların şiddeti arttıkça bunun sorumlusu olarak Kayalık Dağlar bölgesi gösteriliyor."

Imy, bu bölgenin Meksika Körfezi'nde gelen nemli havanın batıya dağılmasını önlediğini ve bu havanın ülkenin orta kesimlerinde etkili olmasına yol açtığını belirtiyor: "Böylece kuru hava fırtına ve hortumlara daha elverişli bir ortam meydana geliyor."

David Imy fırtınaların 200'den fazlasının anormal olduğunu söylüyor: "Daha önceki yıllarla karşılaştırdığımızda bu yılki fırtınalarda değişik bir trend olduğunu belirtmek zor. Şimdilik dünyanın başka köşelerinde de bir değişiklik görmedik."

Amerika'daki fırtına sezonunun küresel iklim değişikliği ile bir ilgisi var mı? William Chameides bir atmosfer bilimci ve Duke Üniversitesi Çevre Bilimleri Fakültesi Dekanı:"Bu belirli olayları neden göstermek neredeyse imkansız. Öte yandan iklim değişikliğinin bu tür olayları daha da sıklaştıracağını biliyoruz. Bence bu tür doğa olaylarının iklim değişikliğine paralel gittiğini söylemek doğru olur."

Bu görüşler Kongre tarafından hazırlanan Ulusal Araştırma Konseyi raporuyla örtüşüyor. Raporu hazırlayan ekibin başkan yardımcısı Chameides küresel ısınmanın bir gerçek olduğu ve bunun etkilerinin azaltılması için harekete geçilmesi gerektiği konusunda uyarıyor: "Tam olarak neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Ancak riskli bir durum olduğundan eminiz. Bu riskleri kontrol edebilmek için ne yapacağız, etkilerini azaltabilmek için nasıl kararlar ve önlemler alacağız sorusuna yanıt bulmamız gerekiyor."

Chameides Amerika'daki yıkıcı fırtınalardan alınan dersin, hava durumu teknolojisi ne kadar ilerlese de, ülkenin ağır hava şartlarına daha hazırlıklı olması gerektiği olduğunu da söylüyor.

XS
SM
MD
LG