Erişilebilirlik

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Berlin'de


KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Berlin'de
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Berlin'de

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşmek üzere Berlin'e gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, temasları çerçevesinde Alman politikasından ve Türk sivil toplumundan çok sayıda temsilci ile bir araya geldi.



Ziyaretin doruk noktasını Eroğlu-Westerwelle buluşması oluşturdu. Federal Parlamento’daki toplantıdan sonra basına bir açıklama yapan Alman Dışişleri Bakanı, Almanya’nın Kıbrıs’daki barış ve birleşme sürecine katkıda bulunmak istediğini, ancak her iki tarafında uzlaşmacı bir çizgi izlemesinin şart olduğunu söyledi. Derviş Eroğlu’dan Kıbrıs’da çözüm yolunda olabilecek ‘en esnek tavrı’ almasını rica ettiğini söyleyen Westerwelle, bunun tüm Kıbrıs’ı kapsayan bir çözüm için gerekli olduğunu da ifade etti.

Adada kalıcı ve güvenli bir anlaşma yapmaya çalıştıklarını kaydeden Derviş Eroğlu ise, yıllardır süren müzakerelerin Rum tarafının sürekli yeni koşullar koyması nedeniyle sonuçsuz kaldığını, yapılan anlaşmaların da Rum kesimi tarafından daha sonra reddedildiğini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı varılacak bir uzlaşmanın Kuzey Kıbrıs'ta son 36 yıl içinde oluşan sosyoekonomik yapıyı göz önüne alan bir anlaşma olması gerektiğini de belirtti.

AB ülkelerinden uçakların ambargolar nedeni ile doğrudan Kuzey Kıbrıs'a inemediğini hatırlatan ve AB’nin Kıbrıs politikalarını eleştiren Eroğlu, Türk tarafına yönelik ambargonun kaldırılması amacıyla Brüksel’de de görüşmelere yapacağını duyurdu.

Eroğlu, yurtdışında yaşayan Türk işadamlarının KKTC’ye yatırım yapmasını beklediklerini de söyledi.

XS
SM
MD
LG