Erişilebilirlik

Kızılhaç: 'Kırgızistan'daki Şiddet Olayları Aşırı Boyutlarda'


Uluslararası Kızıl Haç yetkilileri ve diğer acil yardım kuruluşları, Kırgızistan’da yaşanan şiddet olaylarından dolayı şoka uğradıklarını bildiriyor.

Kızılhaç yetkilisi Severine Chappaz, şiddet olaylarının aşırı boyutlara ulaştığı yolundaki haberlerden kaygı duyduklarını bildirdi. Oş ve Celalabad’da dördüncü gününe giren çatışmalarda 113 kişi ölürken, bin 200’ü aşkın kişi de yaralandı.

Hükümet çatışma bölgesine yedek birlikler sevk etti.

Kırgızistan’ın geçici Devlet Başkanı Roza Otunbayeva, devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’i çatışmaları kışkırtmakla suçladı. Otunbayeva, Bakiyev yanlılarını bu ay sonunda yapılacak referandumu baltalamaya çalışmakla da suçluyor. Halkoylamasıyla devlet başkanının yetkilerinin azaltılması amaçlanıyor.

Beyaz Rusya’da bulunan Bakiyev, kendi yandaşlarının son şiddet olaylarında rol aldığı iddialarını yalanladı, olaylardan mevcut hükümeti suçladı.

Kırgızistan, Bakiyev’in devrilmesinden bu yana en kötü şiddet olaylarına sahne oluyor. Devrik devlet başkanı, Oş ve Celalabad kentlerinde nüfuzunu devam ettiriyor.

Washington çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi ve kamu düzeninin sağlanması çağrısında bulundu.

Kırgız hükümeti çatışmalara son vermek için Rusya’dan askeri yardım istedi, ancak Moskova yalnızca insani yardım gönderdi. Rusya ayrıca Kırgızistan’daki askeri üssünü korumak amacıyla takviye birlik gönderdi.

Kırgızistan hem Amerika hem de Rusya’ya ait askeri üslere ev sahipliği yapıyor.

XS
SM
MD
LG