Erişilebilirlik

Kızılhaç Gazze'de Badem Ağacı Dağıtıyor


Filistinli bir çiftçi, Kızılhaç'ın dağıttığı badem fidesini toprağa ekiyor
Filistinli bir çiftçi, Kızılhaç'ın dağıttığı badem fidesini toprağa ekiyor

Uluslararası Kızılhaç örgütü Gazze’de tarımı yeniden güçlendirmek için çiftçilere badem ağacı dağıtmaya başladı. 50 yıl önce tarım, Filistin ekonomisinin yarısını oluşturuyordu. Yıllardır süren çatışmaların ardından bu oran % 5’e düşmüş durumda

Uluslararası Kızılhaç örgütü, Gazze’de tarımı güçlendirmek için harekete geçti. Kızılhaç, son çatışmalarda arsaları zarar gören Gazze’deki çiftçilere binlerce badem ağacı dağıtmaya başladı.

Kızılhaç, ağaçların dağıtımına Çarşamba günü başladı. Amaç, İsrail’le çatışmalarda ağaçları zarar gören çiftçilere destek olmak.

Örgütün Gazze Temsilcisi Mamadou Sow, dört bin badem ağacının beş bölgede çok sayıda çiftçiye dağıtılmakta olduğunu söyledi.

50 yıl önce tarım, Filistin ekonomisinin yarısını oluşturuyordu. Yıllardır süren çatışmaların ardından bu oran şimdilerde sadece % 5. İsrail sınırı yakınlarındaki tarım arazilerine ulaşmak, İsrail’in top atışları nedeniyle imkansız. Ama bazı çiftçiler bu riski almak zorunda olduklarını belirtiyor.

Filistinli çiftçi Ebu Mharreb ise İsrail sınırından 700-800 metre uzaklıkta olduklarını, İsrail askerlerinin sınırda devriye gezdiğini ve güvenlik kulelerinden silah sesleri duyduklarını belirtiyor. Mharreb, “Eğitim sırasında ateş ediyorlar, her gün silah sesleri duyuyoruz. Burada ekip biçiyoruz ve hayatlarımızın tehlikede olduğunu hissediyoruz,” diyor.

Gazze’nin ana ihraç maddeleri, çiçek, meyve ve balık. İsrail ablukasındaki bölgeden sadece küçük miktarlarda tarımsal ürünlerin Kerem Şalom sınırından geçişine izin veriliyor. Patlamalar ve çatışmalar nedeniyle Filistinlilerin ürünleri yok olunca ihraç edecek birşey kalmadı ve borçlar birikti. Kızılhaç’ın bu adımının amacı Gazze tarımının bir bölümünü yeniden yapılandırmak.

Çiftçiler, ağaçların İsrail’in yaprakları öldüren spreyi yüzünden ölebileceğinden endişeli. İsrail, spreyi ağaçların yol kenarına yerleştiren bombaları gizlediği gerekçesiyle kullanıyor.

Gazze’nin sınırları İsrail ve Mısır tarafından Hamas’a silah ulaşmasını engellemek için sıkı şekilde kontrol ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG