Erişilebilirlik

Kızılderililer'den Etkili Tedavi Yöntemleri


Kızılderililer'den Etkili Tedavi Yöntemleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
Linki indirmek için

Birçok modern ilacın temeli doğal ilaçlara dayanıyor. Bazı araştırmacılar, Kızılderililer'in kullandığı geleneksel bitki tedavilerinin tıptaki ilerlemeler için çok önemli ipuçları sakladığını savunuyor

Dağcılar genellikle Los Angeles Ulusal Ormanı’nda keşfe çıkar. Ancak bu dağcı grubun bir amacı var: Amerikalı yerlilerin yerel bitkileri hastalıkların tedavisinde nasıl kullandığını öğrenmek.

Dağcılara Güney California Üniversitesi’nde eczacılık dersi veren Profesör James Adams liderlik ediyor:“Eczacılık bilimi, özünde, geleneksel şifacılarla konuşup, tedavide hangi bitkileri kullandıklarını öğrenip, bu bitkileri laboratuvarda incelemek olan bir bilimdi.”

Örneğin Aspirin, 19. yüzyılda kullanılan salisilik asitten üretilmiş. Söğüt ve otlakta bulunan bu asit uzun süre ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılmış.

Geleneksel toplumların ilaçlarını bitkilerden ürettiğini belirten Adams, California’daki Chumash toplumunun hangi bitkilerin hangi hastalıkları tedavi ettiği konusunda tecrübe kazandığını söylüyor: “Örneğin adaçayı çok güçlü bir ağrı giderici. Sıvı merhem yapımında kullanılır. Bence hepimiz bunun nasıl kullanıldığını öğrenmeliyiz. Çünkü bu doğal merhem, diğer bütün ağrı kesicilerden daha güvenli.”

Adams adaçayının sadece ağrı kesici olarak kullanılmadığını, hoş kokulu aromasının insanları rahatlattığını da söylüyor.

Adams yonca çiçeğini kızılderililerin soğuk algınlığı ve gribe karşı kullandığı şifalı otlar arasında sayıyor.

Amerikalı yerlilerin cilt sorunlarına karşı da doğal bitkilerden yararlandığını belirten Adams’a göre, California defne ağacı da, diş ağrılarına iyi gelen anestezik bir özelliğe sahip.

Adams Amerikalı yerlilerin İspanyol Süngüsü adı verilen bitkiyi yemeklerde, bu bitkinin yaprak ve köklerinin sabun üretiminde, gövdesindeki liflerin de yara bezi ve giysi yapımında kullanıldığını söylüyor.

Adams bazı bitkilerin zehirli olduğu konusunda da uyarıyor.

Adams modern ilaçların tedavi için önemli olduğunu, ancak aşırı tüketilirse zararlı olabileceklerini söylüyor: “Tabii ki bir ilaca ihtiyaç varsa kullanmak gerekir. Ama en öncelikli konunun sağlığı dengelemek olduğu genelde unutuluyor. Eğer bu dengeyi sağlarsanız zaten vücudunuz kendi kendini iyileştirir.”

Adams iyi beslenme ve sporun sağlıklı hayatın temeli olduğunu söylerken, Los Angeles tepelerine bilinçli tırmanmanın da vücudu dengede tutmak için iyi bir yöntem olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG