Erişilebilirlik

Kızartma Yağını Çalan Hırsızlar


Kızartma Yağını Çalan Hırsızlar
Kızartma Yağını Çalan Hırsızlar

Günümüzde gıda ve yakıt fiyatlarının hem ailelerin hem de şirketlerin bütçesini zorladığı bilinen bir gerçek. Fiyatların yükselmesi hiç beklenmedik etkiler de doğurabiliyor. Örneğin restoranlardaki kullanılmış kızartma yağları son derece değerli hale geldi. Hatta o kadar değerli ki insanlar kullanılmış yağ hırsızlığına bile başladı.

Kullanılmış yağ taşımacılığı yapan Valley Proteins şirketinde şoför olarak çalışan Benjamin Dorsey, işi gereği yağ konteynırlarını boşaltmaya gittiğinde bir sürprizle karşılaşıyor. Çoğu zaman başkaları Dorsey’den önce davranıp konteynırları boşaltmış oluyor. Valley Protein şirketinin başkanı J.J. Smith de 60 yıldır kullanılmış restoran yağlarını işlediklerini, işlenmiş yağların çoğunlukla hayvan yemi üretiminde kullanıldığını söylüyor.

Bugünlerde yağ işinde yeni bir oyuncu daha var. Bu da kullanılmış kızartma yağını biyoyakıta dönüştüren şirketler. Biyoyakıta olan ilgi yüzünden yağ fiyatlarının son bir yılda iki, 2006’dan bu yana da dört kat arttığını belirten Smith şöyle konuşuyor: “Amerika’da mevcut yağ miktarı kısıtlı. Yağı, eskiden sadece hayvan yemi üreticileri kullandığında arz ve talep çok daha dengeliydi.” Talebin yükselmesiyle önce fiyatlar sonra da hırsızlık arttı. Smith, rakiplerinin hırsızlık yaptığından şüphelense de bunu kanıtlayamıyor çünkü gizlice kamyonlara hortum takıp yağ çalıyorlar. Şoför Benjamin Dorsey ise hortumu olan küçük tankerler gördüğünde hemen şüpheleniyor.

Son zamanlarda Valley Proteins şirketinin toplayacağı yağın %10’unu hırsızlar çalıyor. Hırsızlar yakalansa bile aldıkları ceza çok hafif. Bunun nedeni konteynırların değerinin fazla olmaması. Smith, yargıçlar dahil büyük çoğunluğun birçoklarının çöp olarak nitelediği şeyin hırsızlığının yapılmasını ciddiye almadığını söylüyor. Ancak gıda ve yakıt fiyatlarının yüksek olduğu şu günlerde birinin çöpü, diğerinin altını olabiliyor.

XS
SM
MD
LG