Erişilebilirlik

‘Kız Kardeşimi 15 Bin Dolara IŞİD’den Satın Aldık’


‘Kız Kardeşimi 15 Bin Dolara IŞİD’den Satın Aldık’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Irak’ın Şengal kasabasına IŞİD tarafından düzenlenen saldırının 2.yıldönümünde Diyarbakır’da da anma vardı. Katliamdan kaçarak Diyarbakır’a gelen binlerce Ezidi, gözyaşları arasında kaybettiklerin andı. Raziye Hasan, IŞİD’in elindeki kız kardeşini 15 bin dolara geri aldıklarını söyledi.

Mardin Karayolunun 15.km’sinde bulunan Ezidi kampı anma etkinliğine ev sahipliği yaptı. Kampta kalan Ezidilerin 2 yıl öncesine kadar yaşadığı Irak’ın Şengal Kasabasına IŞİD’in düzenlediği saldırıların yıldönümüydü.

Anma etkinliği nedeniyle Ezidiler kampın spor sahasında toplandı. Ellerinde katliamı kınayan pankartlarla sessizce anma alanına kadar yürüyen Ezidiler burada, katliamda kaybettiklerini andı. Anmaya bebeklerden yaşlılara kadar tüm kamp sakinleri katıldı. Önce katliamda ölenler için saygı duruşu yapıldı. Ardından önce katliamı anlatan şiirler okundu. Şiirler okunurken yaşlılar gözyaşlarını tutamadı. Anmaya katılan HDP’nin Ezidi milletvekillerinden Ali Atalan, Ezidilerin tarih boyunca 73 kez katliam yaşadıklarını söyledi. Atalan, “Katliamlar nasıl olur diye merak ediyorduk. Ama bunları da gördük. Adam kesme, kaçırma, esir alma nedir hepsini gördük. Ortadoğu’daki bütün kirli işleri gördük. Binlerce insan öldürüldü, kadın ve çocuk kaçırıldı. Bizler Ezidiler olarak bu günlerden ders çıkarmalıyız. Buradan çıkaracağımız ders nedir? Ezidiler öz yönetimsiz haksız, hukuksuz kalamazlar. Ortadoğu’da kendi topraklarında, kutsal topraklarında öz yönetimi, koruması ve hakları olmalıdır ki bir daha böyle katliamlar yaşamasın Ezidiler” dedi. Konuşmaların ardından iki yaşlı kadın ağıt okudu. Kadınlar ağıt okurken gözyaşları sel oldu.

Anmaya katılan Ezidilerin tek isteği vardı; IŞİD’in elindeki kadınlarının kurtarılması. Bunlardan biri Sare Hamabru. Hamabru, kız kardeşini IŞİD’in elinden parayla geri almış. Hamabru, “Bir gece baskın yaptılar, savaş çıktı, gelinlerimizi, kızlarımızı kaçırdılar. Çocukların başlarını kestiler. Çocukları annelerinden ayırdılar, ihtiyarları, gençleri ayırdılar. Kızları kendilerine götürdüler, gençlerin ise kafalarını kestiler. Kanları oluk oluk aktı. Ezidiler ölene kadar bunu unutmayacak. 74’ncü katliama uğradık. Başımza gelmeyen kalmadı. Çocukları kestiler yemek yaptılar. Kefensiz kaldık, kız kardeşimi götürdüler parayla geri aldık. 15 bin dolar verdik Rakka’da teslim aldık. Bir kardeşim burada öldü kederden. Dünya malı istemiyoruz, evler saraylar istemiyoruz. Yeter ki kadınlarımız IŞİD’in elinden kurtarılsın” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG