Erişilebilirlik

Kış Aylarında Depresyon Yaygın


Kış Aylarında Depresyon Yaygın
Kış Aylarında Depresyon Yaygın

Kış mevsiminde günlerün kısalmasıyla mevsimsel uyum bozukluğu (SAD) yaşayanların da sayısı artıyor. Peki nedir bu bozukluk? Birçoğumuzun bilmeden yaşadığı bu rahatsızlık konusunda uzmanlardan bilgi aldık ve gördük ki bu durum sandığımızdan da yaygın.

Sabahların daha soğuk ve karanlık olması, mevsim geçişlerinde sağlık sorunları yaşayanlar için güneşin bir saat geç batacak olması birçok kişi için olumlu bir değişiklik. Ancak mevsim geçişlerinde sağlık sorunları yaşayanlar için sabahları havanın karanlık ve daha soğuk olması sorun yaratabiliyor.

Kış aylarıyla birlikte gelen kapalı, karlı hava kimilerine göre oldukça eğlenceli, kimilerine göreyse büyük bir külfet. Mevsimsel Uyum Bozukluğu (SAD) çeken kişiler içinse soğuk hava, depresyona kadar varabilecek rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Amerika’da yaklaşık 14 milyon kişinin Mevsimsel Uyum Bozukluğu çektiği tahmin ediliyor. Tennessee’de bir üniversitede teknik dersler veren Doug Fox da kış aylarında sorunlar yaşıyor. Fox şunları söylüyor:

"Soğuk hava, moralimi çok bozuyor. Bin 500 öğrencinin bulunduğu bir kampüste çalışıyorum, aynı etkiyi birçok kişide gözlemliyorum. Hava karanlık olduğu zaman kimsenin neşesi yerinde olmuyor."

Cleveland Kliniği’nden Doktor Yvonne Braver’a göre, güneş ışığının az olması, bir çok kişiyi etkiliyor:

"Sabah evden çıkarken hava henüz aydınlanmamış oluyor. Eve geldiğinizdeyse hava çoktan kararmış oluyor. Bu durumda battaniyenin altına girip ısınmaya ve kendinizi rahat ettirmeye çalışıyorsunuz."

Mevsimsel Uyum Bozukluğu’nun belirtileri arasında depresyon, yorgunluk, kederli ruh hali ve evden dışarı çıkmak istememe bulunuyor. Doktorlar, bunun nedenini tam olarak bilmiyor ancak Doktor Braver, depresyonla başa çıkmanın yollarından birinin düzenli egzersiz olduğunu söylüyor:

"Egzersiz yapmak, ilaç kullanmaktan çok daha etkili çünkü bütün bedeninizi tedavi etmiş oluyorsunuz. Kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Daha iyi uyuyor, daha sağlıklı yaşıyorsunuz. Hatta daha iyi görünüyorsunuz. Ne olursa olsun günde 15 ila 30 dakika spor yapmaya çalışın."

Londra’da bir hastane, farklı bir çözüm öneriyor. Hastane yetkilileri, kış aylarında hasta sayısının artmasından sonra bekleme salonlarını tropik cennet haline getirmeye karar vermiş. Hastalar, durumdan son derece memnun. Bir hasta şunları söylüyor:

"Kış aylarında hepimiz etkileniyoruz, dışarısı karanlık. Güneş ışığı göremiyoruz. Bu harika bir fikir."
.
Hastalar doktorlarını beklerken plaj şezlonglarında uzanıyor, okyanus dalgalarının sesini dinliyor. Bekleme salonunu, 10 bin ampül aydınlatıyor.

Hastanedeki bekleme odaları belki gerçek oknayus kıyısı olmaktan çok uzak ancak hastalar, yeni ortamı yeterli buluyor.

XS
SM
MD
LG