Erişilebilirlik

Kırım Tatarları İşgali Protesto Ediyor


Kırım Tatar Meclisi eski başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu başta olmak üzere bir çok Tatar liderin Kırım'a girişi, Rusya tarafından yasaklandı
Kırım Tatar Meclisi eski başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımlıoğlu başta olmak üzere bir çok Tatar liderin Kırım'a girişi, Rusya tarafından yasaklandı

Kırım Tatarları, 28 Şubat’ta Ankara ve İstanbul’da düzenleyecekleri eylemlerle Kırım’ın Rusya tarafından işgalini protesto edecek. Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlenecek eyleme Türkiye’de faaliyet gösteren 42 Kırım Tatar örgütünden üyeler katılacak. Kırım Tatarları, Türkiye’nin Kırım konusunda daha aktif olmasını da bekliyor.

Geçen yıl bugün Kırım’ın Ukrayna’dan koparılması için ilk büyük adım atıldı. 26 Şubat’ı 27 Şubat’a bağlayan gece, silahlı bir grup Kırım Parlamentosu’nu işgal etti. Birkaç saat sonra bir başka silahlı grup Kırım hükümet binasına girdi. Bu iki eylemi Simferepol (Akmescit) Havalimanı’nda kontrolün el değiştirmesi izledi. Ertesi gün toplanan Kırım Parlamentosu referandum kararı aldı.

16 Mart’taki referandumda ise seçime katılanların %96’sı Rusya’ya katılma yönünde oy kullandı. Seçim kuruluna göre, katılım %83 olarak gerçekleşti. Ancak referandumu boykot eden Kırım Tatarları, seçim sırasında çok sayıda usulsüzlük yapıldığını iddia etti ama sonuç değişmedi.

Eylemler Ankara ve İstanbul’daki Rusya temsilcilikleri önünde

Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları, Rusya’nın Kırım’ı işgalini protesto etmek için yarın sokağa çıkıyor. Türkiye’de faaliyet gösteren 42 Kırım Tatar derneğinin organize ettiği eylemler, Ankara’da Rusya Federasyonu Büyükelçiliği İstanbul’da ise Rusya Başkonsolosluğu önünde saat 14’te gerçekleştirilecek.

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Rusya’nın Kırım’ı işgalini bir kez daha dünyaya haykırmak için barışçı bir eylem gerçekleştireceklerini söyledi.

Karatay, “Kırım’daki durumu iyi değil. Kırım Türkleri zor durumda. Bir türlü bitmek tükenmek bilmeyen baskılarla karşı karşıya. Ama Rusya’nın kontrolündeki Kırım yönetimi açısından da durum iyi değil. Zira tüm baskılara rağmen Kırım tatarlarına Rus işgalini benimsetmeye muvaffak olamadı. Dün Kırım Tatar televizyonu ATR’de ‘Rusya’nın parçası olmak istiyor musunuz’ anketi yapıldı. Katılanların %73’ü hayır dedi. Bu da Kırım Tatarlarının tavrını net olarak gösteriyor” dedi.

Kırım Tatarları, Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretini bekliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart’ta Ukrayna başkenti Kiev’e resmi bir ziyaret yapması bekleniyor. Beş yıl süreyle Kırım’a girmeleri yasaklanan Kırım Tatarlarının iki lideri Mustafa Cemiloğlu ve Rıfat Çubarov’un yaşadığı Kiev’de bu ziyaret merakla bekleniyor.

Karatay, Türkiye’nin Kırım’ın işgali sonrası takındığı tavrın Kırım’da hayal kırıklığı yarattığını söyledi: “Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin uyguladığı yaptırımlara katılmıyor olması eleştiriliyor. Tabii Türkiye Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana olduğunu ve Kırım Tatarları’nın yanında olmasından memnunuz. Ama orada yaşayan halk, psikolojik açıdan baktığından daha ileri adımlar bekliyor. Türkiye’den beklentiler yüksek bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti merak uyandırdı.”

Karatay: ‘Türkiye’nin Kırım’a göndereceği heyetin hatalı bir açıklaması aleyhimize olur’

Afrika Birliği Zirvesi için bulunduğu Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da 30 Ocak’ta bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım’ın ilhakını Türkiye’nin tanımadığını ifade etmişti. Çavuşoğlu, Kırım’daki insan hakları ihlallerinin tespit edilmesi için bölgeye gayrı resmi bir heyet gönderileceğini açıklamıştı. Ancak Kırım Tatarları, heyetin kimlerden oluşacağı konusunda endişe taşıyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, “Bu heyetin oradaki davranışları çok hayati önem taşıyor. En ufak bir yanlış adımı, hatalı bir açıklamayı Putin’in denetimindeki Rusya basını kendi lehlerine tabii bizim aleyhimize kullanacaktır. Mesele çok nazik olduğundan heyet konusunda çekincelerimiz var.Heyet kimlerden oluşacak işte o çok önemli” dedi.

Cemiloğlu: ‘Rusya, Türkiye’ye PKK’yla şantaj yapıyor’

Kiev’de düzenlenen “26 Şubat, Kırım Ukrayna’dır’’ adlı konferansa katılan Kırım Tatar Toplumu lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Cemiloğlu (Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu), Rusya’nın Türkiye’ye şantaj yaptığını iddia etti. Kırım Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Cemiloğlu, “Türkiye gazın yüzde 58’ini Rusya’dan alıyor, ticaret hacmi 40 milyarın üzerinde, son zamanlarda Türkiye ekonomisine Rusya tarafından çok çekici yatırımlar var. Ayrıca Rusya tarafından devamlı Kürt ayrılıkçı PKK örgütünü ve başka solcu grupları desteklemekle şantaj yapılıyor. Tüm bunlar Türkiye’nin yaklaşımını belirliyor” diye konuştu.

Haberi yapan Kırım Haber Ajansı, geçtiğimiz aylarda baskına uğrayan ATR Televizyonu Moskova’nın baskısını üzerinde hissediyor. Rusya tarafından lisans verilmeyen ajans, kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya.

İsmet Yüksel: ‘Ruslar, medyaya baskı yapıyor’

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kırım Haber Ajansı Genel Kordinatörü İsmet Yüksel de Rıfat Çubarov ve Mustafa Cemiloğlu gibi Kırım’a girişi beş yıllığına yasaklandığı için Kiev’de sürgünde yaşıyor.

Telefonda sorularımızı yanıtlayan Yüksel, “Kırım’da medyaya büyük baskı var. İşgal, kriz, terörist kelimeleri yasak. Bu kelimelere sansür uygulanıyor. Bu ifadeleri içeren bir haber yaptığınızda ajansa mutlaka birileri gelip uyarıyor. Birçok Rus gazeteci de bu baskıdan ülkelerine kaçarak kurtuldu. Yalnız medyaya baskı yok. Halkın üzerinde de büyük baskı var. Rus işgalinden sonra üç Kırım Tatarı ölü bulundu. 23 Kırım Tatarı kayıp” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG