Erişilebilirlik

Kırgızistan Bakiyev'i Yargılamak İstiyor


Kırgızistan’ın geçici lideri Roza Otunbayeva devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’i yargılamak istediklerini açıkladı

Kırgızistan’ın geçici lideri Roza Otunbayeva devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’i yargılamak istediklerini açıkladı.

Dün görevinden istifa eden Bakiyev, eşi ve iki çocuğuyla komşu Kazakistan’a sürgüne gitmişti. Devrik Devlet Başkanı aile üyelerini kayırmak, geniş çaplı rüşvet ve yolsuzlukla suçlanıyor.

Bakiyev’in istifası ve Kazakistan’a gitmeyi kabul etmesinde, Amerikan, Rus, Kazak ve Avrupa Birliği diplomatlarının rolü oldu.

Kırgız yetkililer, Kazakistan’dan, eski Başbakan Daniyen Usenov, ile Bakiyev’in oğlu Murat ve eski güvenlik dairesi başkanı Murat Sutalinov’un iadesini istedi.

Bişkek hükümeti, Bakiyev‘in erkek kardeşinin de iadesini talep etti. Devlet Başkanını korumakla görevli emniyet birimin başkanı olan Janibek Bakiyev’in göstericilerin üzerine ateş açılmasını emreden kişi olduğu öne sürülüyor. Hükümetin düşmesiyle sonuçlanan gösterilerde en az 80 kişi ölmüştü.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Robert Blake, Bişkek’te temaslarını tamamladı. Blake, Amerika’nın geçici hükümeti desteklediğini ve seçim ve yeni anayasa konusunda yardıma hazır olduğunu açıkladı.

Geçici hükümet Bişkek yakınlarındaki Amerikan üssünün kullanma süresini bir yıl uzattı. Manas üssü Afganistan’daki NATO ve Amerikan birliklerine levazım sevkiyatında kullanılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG