Erişilebilirlik

Kimyasal Silahların Suriye'den Çıkışı Gecikecek


Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne göre güvenlik sorunları, lojistik sorunlar ve kötü hava şartları nedeniyle Suriye'deki kimyasal silahların büyük bölümünün 31 Aralık'a kadar ülke dışına çıkışı büyük ihtimalle mümkün olmayacak

Suriye’deki kimyasal silahların büyük bölümünün 31 Aralık’a kadar ülke dışına çıkarılması mümkün görünmüyor.

Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün yaptığı açıklamada Suriye’deki kimyasal silahların istikrarsız güvenlik önlemleri, lojistik sorunlar ve kötü hava şartları nedeniyle ülke dışına 31 Aralık’a kadar çıkarılamayacağı bildirildi.

Açıklama, ‘Şu anda en kritik kimyasal maddelerin 31 Aralık’a kadar Suriye dışına çıkarılması olası görünmüyor’ ifadesi kullanıldı.

New York Times gazetesi, Suriye’nin, kimyasal silahların taşınacağı limanlara henüz ulaştırmaya başlamadığını yazdı.

Suriye Hükümeti, Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne, kimyasal silahlarının denizde imha edilmesi izni vermişti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, 15 Kasım’da, Suriye’deki en ölümcül kimyasal silahların 31 Aralık’a kadar ülke dışına çıkarılması için bir takvim belirlemişti. Bu takvim, Suriye’nin tüm kimyasal silahlarının 2014 ortasına kadar imha edilmesini de öngörüyor.

Planın ilk aşaması, Suriye’nin kimyasal silahları paketleyip Lazkiye Limanı’na ulaştırmasını öngörüyor.

Kimyasal silahları Lazkiye’den İtalya’da henüz belirlenmeyen bir noktaya ulaştırması için Danimarka ve Norveç kargo gemileri görevlendirilecek.

Silahlar, İtalya’dan, kimyasal maddeleri yok edecek malzemelerle donatılan Amerikan Cape Ray gemisine yüklenecek. Kimyasal silahlar bu şekilde denizde yok edilecek.

Rusya, silahların Suriye içinde taşınması için ülkeye zırhlı kamyon, su tankı gibi malzemeler gönderdi. Rusya ayrıca Lazkiye Limanı’nda güvenliğin sağlanması için de katkıda bulunacak.

Çin de silahların İtalya’ya taşınması aşamasında askeri destek, güvenlik kameraları ve on adet ambulans sağlayacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG