Erişilebilirlik

Kimyasal Maddeler Kanser Riskini Artırıyor mu?


İnsanlar hergün zararsız kabul edilen kimyasal maddelere maruz kalıyor. Ancak kimyasal maddelerin kansere yol açma potansiyelini araştıran uzmanların iki yıldır yürüttüğü bir çalışmaya göre, zararsız olduğu düşünülen kimyasal maddelere aynı anda maruz kalmak kanser riskini artırıyor.

Sabah uyanıp kapıdan dışarı çıktığımız andan itibaren binlerce kimyasal maddeye maruz kalmaya başlıyoruz.

Yeni Zelanda’nın Dunedin kentindeki Otago Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarından Linda Gulliver, “Kimyasallar birleşerek, bakır, nikel gibi elementleri veya mineralleri oluşturabiliyor. Bunun yanı sıra kimyasal maddeler kozmetik veya gıda ürünlerinde de bulunuyor” dedi.

Gulliver, 28 ülkeden 174 bilim insanının katıldığı araştırma grubunun üyesi. Grup, çevremizde bolca bulunan 85 kimyasalı inceleyerek bu maddelerin kansere ne kadar yol açabileceğini araştırıyor.

Gulliver, kimyasalların tek başına zararsız olmasına rağmen, bazılarının birleşmesi durumunda insan hücrelerinde kanserli genleri uyardıklarını söyledi.

Gruplar halinde çalışan biliminsanları, kimyasal karışımların kanser gelişimine nasıl yol açtığını araştırdı.

Gulliver’in ekibi, değişik kimyasal-birleşme kombinasyonlarını inceleyerek kanserli hücreleri nasıl kontrolsüz çoğalmasına neden olduklarını inceledi.

Gulliver, “Herkesin sormak istediği 64 milyon dolarlık soru şu; ‘Hangi kimyasal maddelere dikkat etmeliyiz?’ Ancak bu sorunun cevabı halen net değil,” dedi.

Araştırma sonuçları, Carcinogenesis dergisinde yayınlandı.

Gulliver ayrıca, kimyasal maddelerin kansere neden olup-olmadığına dair yaptıkları araştırmanın, sözde “güvenli” olarak bilinen her maddeyi tek tek kontrol ederek yürütüldüğünü söyledi. Araştırmalar bazı kimyasalların iddia edildiği gibi zararsız olmadığını gösteriyor.

Gulliver, “Hangi kimyasal karışımının diğerinden daha zararlı olacağını tespit etmemiz gerekiyor. Şu anda araştırmamız gereken bu bilgiye ulaşmış değiliz,” dedi.

Yaklaşık her beş kanser vakasının biri, sağlıklı bir yaşam sürdürülmesine rağmen, kimyasal maddelere maruz kalma ile bağlantılı oluyor.

Bunun suçlusu belki tek bir kimyasal madde değil, ancak birçok kimyasal madde karışımına maruz kalmak kanser riskini artıran bir neden.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG