Erişilebilirlik

Kilise Saldırısıyla İlgili Sorular Devam Ediyor


Kilise Saldırısıyla İlgili Sorular Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde siyahlara ait bir kiliseye düzenlenen ve dokuz kişinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgili olarak bir kişi tutuklandı. 21 yaşındaki beyaz zanlı, güvenlik kameralarındaki görüntülerinin yakınları ve arkadaşları tarafından teşhis edilmesinin ardından komşu eyalette yakalandı. Aralarında Başkan Obama’nın da bulunduğu çok sayıda Amerikalı, ülkede devam eden ırkçılık ve kitlesel cinayetlerden bıkmış durumda.

1800’lerin başında kurulan Emanuel Kilisesi her zaman ayrımcılık ve nefret suçlarıyla mücadele etti. Medeni Haklar Hareketi’nin zirve yaptığı dönemlerde kilisenin üyeleri gizlice toplanıyordu. Kilise bir seferinde kundaklandı ve tamamen yandı. Washington’daki bir dini lider, kilisenin bugüne kadar varlığını sürdürmesini, siyah Amerikalılar’ın direncine bağlıyor.

Sylvia Sumter, “Siyahlar ve kiliseleri güçlü ve dirençli üyelerden oluşuyor. Geçmişte çok sayıda saldırıdan sağ çıktık, hayatta kalmaya ve birlik olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuşuyor.

Çarşamba akşamı düzenlenen saldırının ardından çok kişi “Neden?” sorusunu sordu. Neden bir kişi silahıyla bir ibadet evine girip, oradakileri öldürsün?

Bir insan hakları eylemcisi, Skype üzerinden sorunun yanıtını şöyle veriyor.

Richard Cohen, “Ortada ülkedeki demografik yapının değişmesinden hoşnut olmayan bir genç adam var. Belki de bir siyahın Amerika’da Başkan olmasından rahatsız olmuş. Bundan dolayı da başkalarına saldırmayı çare olarak görüyor. Geleceksiz biri olmak yerine, beyaz ırk adına darbe vuracak tarihi bir kişilik olmak istiyor” diyor.

Başkan Obama’nın tepkisi, konuşmasında yüzünden okunuyordu. Obama, kitleleri hedef alan silahlı saldırıların Amerika’da, gelişmiş ülkelerden daha fazla olduğunu söyledi: “Geçmişte bu tarz birçok konuşma yaptım. Bu gibi topluluklar, bu tarz trajedileri geçmişte çok fazla yaşamak zorunda kaldı.”

Zanlının beyaz ırkçı gruplara ve sembollerine bağlı olduğu biliniyor. Gencin okulda başarı grafiği düşük, işi de sürücü ehliyeti de yok. Kuzey Carolina eyaletinde zanlıyı gözaltına alan polis, şimdi nefret suçu soruşturması başlattı. Amerika’daki siyahlar olayın şokunu hala atlatabilmiş değil.

Leroy Gilbert, “Bu olay yalnızca aileleri değil, hepimizi; yalnızca siyahları değil, beyazları ve herkesi etkiliyor. Hepimiz bu olayın içindeyiz. Kendi kendimize sormamız gereken şey, ‘Bizim bu olaydaki payımız nedir?’ olmalı. Bunu önlemek için ne yapmadığımızı kendimize sormalıyız” diyor.

Olayın ardından başkent Washington’da ve diğer kentlerde toplanan Amerikalılar, ırkçı nefrete karşı birlik mesajı verdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG