Erişilebilirlik

Kilis Kampındaki Mülteciler Şiddet Olaylarını Korkuyla İzliyor


Günde ortalama 300 kişi Suriye’deki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınıyor. Türk sınırındaki Kilis kampında kalan mülteciler sadece birkaç kilometre uzakta devam eden şiddet olaylarını korkuyla izliyor.

Suriye helikopterleri isyancıların elindeki bölgeler üzerinde uçuyor, zaman zaman attıkları roketlerden çıkan dumanlar göğe yükseliyor. Bir minarede mevzilenen askerler kaçmaya çalışan herkesi ateşe tutuyor.

Türkiye’deki Kilis mülteci kampının üzerinde yükselen hükümet karşıtı pankartlardan birkaç yüz metre uzakta sınırda Suriye bayrağı dalgalanıyor.

Suriye hükümet kuvvetleri zaman zaman sınırdaki tel örgülerin arasından ateş açıyor. Nisan ayında açılan ateşte iki kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Bu mülteci, “Saldırıda kuzenim yaralandı. Kalçasından vuruldu. Hala hastanede yatıyor,” diyor.

Mültecileri korumak için beton duvar çekilmiş. Duvar şimdi üzerine çizilmiş Esad karşıtı yazılarla dolu.

Bir mülteci Suriye cezaevinde gördüğü işkenceden kalan yara izlerini gösteriyor. Kendisi şimdi Özgür Suriye Ordusu’nun bir üyesi.

Suriye’den 27 bin mülteci gelmiş. Çatışmaların yakında sona ereceği umudu giderek azalıyor.

Yaralılar ve hastalar kliniklerde tedavi görüyor. Kampta dükkanlar, iki cami ve bir çamaşırhane var. Ayrıca bir hava temizleme cihazı yerleştirilmiş.

Bu kabinlerde yaklaşık 11 bin 500 mülteci yaşıyor. Her kabinde 5 ya da 6 kişi kalıyor. Kamp tamamen dolu. Suriye’den her gün 300 mülteci gelmesi üzerine Türkiye sınırda 20 bin kişiyi daha barındıracak yeni bir kamp kuruyor.

Kilis kampında Türk görevliler kanalizasyon suyunu açık bir çukura boşaltılırken film çekilmesini engelledi.

Çevredeki sivrisineklerle mücadele için ilaç sıkan kamyonlar kullanılıyor.

Bazı şikayetlere rağmen mülteciler kendilerini barındıran Türk hükümetine şükran duyduklarını söylüyor. Kızgınlıkları, Esad kuvvetlerini silahlandıran Rusya gibi Suriye’nin müttefiklerine yönelik.

Bu mülteci ise, “İran, Rusya ve Venezuela gibi ülkeler Esad rejimini destekliyor. Bu suçlu bir rejim. Diğer dünya ülkelerinin Suriye halkının dostu olmalarını, Özgür Suriye Ordusu’nu, demokrasiyi desteklemelerini istiyoruz. Bu destek sadece lafta kalmamalı,” şeklinde konuşuyor.

Bir diğer mülteci ise, “Amerika niye Suriye halkını görmezden geliyor? Amerika neden Rusya’nın Suriye’de insanları öldürmesini durdurmuyor?” diye konuşuyor.

Kilis’teki mülteciler için uluslararası politikanın güçlükleri bir anlam ifade etmiyor.
Onlar sınırın hemen ötesinde devam eden ölümleri en ön sıradan izliyor.

Kilis Kampındaki Mülteciler Şiddet Olaylarını Korkuyla İzliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG