Erişilebilirlik

'Kilis Hala IŞİD Menzilinde'


Turkey Syria Kilis
Turkey Syria Kilis

Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu sürerken, haftalar sonra IŞİD’in tekrar Kilis’i Katyuşa roketleriyle vurması ve altı kişiyi yaralaması bazı soru işaretlerine yol açtı.

“Gazete Kilis”ten Adem Canözer, Türk ordusunun açıklamalarında IŞİD denetimi altındaki önemli bir alanın ele geçirildiğinin duyurulmasına rağmen yerel halkın bu açıklamaları pek tatmin edici bulmadığını söyledi. VOA’ya konuşan Adem Canözer, “Eğer, Suriye’den IŞİD’i temizliyorlarsa, bu terör grubu neden hala bize saldırıyor?” diye sordu.

Askeri konularda uzman olan gazeteci Burak Bekdil ise, IŞİD’in elindeki Katyuşa roketlerinin 45 km. kadar bir menzile sahip olduğuna işaret etti. Fırat Operasyonu başladığından bu yana, Türk Ordusu ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri Suriye içinde 25 km. kadar ilerledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün New York’ta yaptığı bir konuşmada, 45-95 km. hesabıyla 4 bin 500 km. karelik bir güvenlik bölgesini hedeflediklerini söyledi. Ancak, Ankara’nın Suriye’nin içinde bir “güvenli bölge” oluşturma düşüncesi henüz uluslararası planda destek bulabilmiş değil. Fırat Kalkanı operasyonu 24 Ağustos’ta başlamış ve Cerablus aynı gün IŞİD’den temizlenmişti.

Burak Bekdil, El Bab ve çevresindeki bazı alanların ele geçirilmesi durumunda Kilis’in Katyuşa roketlerinin menzili dışına çıkacağını kaydetti. Bekdil, operasyon devam ederken, IŞİD’in bir güç gösterisi yapma çabası içinde olabileceğine de dikkat çekti.

IŞİD saldırısı sonucunda yaralananların 5’inin çocuk olduğu bildirildi. Türk ordusu top atışlarıyla karşılık verdi ve çok sayıda IŞİD hedefini vurdu. Çok sayıda teröristin öldürüldüğü de ifade edildi.

Türkiye bir yandan Suriye’de IŞİD’e darbeler vururken, diğer yandan Türkiye içinde deki IŞİD hücrelerine karşı da yeni bir hareketlilik gözleniyor.

VOA’ya konuşan üst-düzeyli bir Türk kaynak, IŞİD’e karşı mücadelenin “daha ileri” bir noktaya taşınacağını ve bu terör yapılanmasının mağlup edileceğinin altını çizdi.

Çeşitli uzmanlar, gelecek dönemde IŞİD’e karşı Türkiye içinde kapsamlı ve ciddi bir kampanyanın açıkça görüleceğine dikkat çekiyorlar. Bir Türk resmi kaynak, son birkaç gün içinde İstanbul’da 40 yabancı IŞİD militanının ve Şanlıurfa’da ise eylem hazırlığındaki iki canlı bombanın yakalanmasına işaret etti ve bunun bir yakın geleceğe ilişkin bir haberci olabileceğini ima etti.

Uzmanlar, Ankara’nın IŞİD konusundaki politikasının giderek sertleşmeye başladığı noktasında birleşiyorlar.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG