Erişilebilirlik

Kıbrıs’ta Yeniden “Çözümsüzlük” mü?


Bugün Kıbrıs’ta Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis arasında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Bart gözetimindeki görüşmede tartışma çıktı. Taraflar görüşmenin sona ermesinden karşılıklı olarak birbirini suçladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:39 0:00

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anastasiadis’in görüşmede 5 sayfalık yazılı metinle Kıbrıs Rum Parlamentosu’nun adanın Yunanistan’a bağlanmasını öngören Enosis referandumunun 67 yıl sonra okullarda kutlanması konusunda aldığı kararı savunduğunu ve sadece Rum tarafının taleplerini sunduğunu söyledi. Anastasiadis’in, Türkiye’den su taşınmasına karşı çıktığını da kaydeden Akıncı, “Konuşmasını yaptı, ben de cevap verdim. Sayın Eide (Bart) konuyu toparlamaya çalışırken Sayın Rum Lider büyük bir öfke içerisinde ‘Söyleyecek bir şeyim yoktur' diyerek kapıyı vurup çıktı,” dedi.

Akıncı, Rum tarafınca Enosis’in kutlanması ısrarını da değerlendirerek, “Böylesi bir konuda, trajedilerin yaşanmasına neden olan bir konuyu böyle bir zamanda onaylamanın hiç bir mantığı yoktur. Hiç bir olumlu gerekçesi olamaz. Bunu düzeltmek ve süreci ileriye taşımak Rum liderliğinin elindeydi ama yapmadılar,” diye konuştu.

Akıncı, ayrıca Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Pazartesi günü adada biraraya geleceklerini de açıkladı.

Rum Lider Anastasiadis ise, “Akıncı, Enosis oylaması konusunda kamuoyuna söylediklerinin aynısını bize de tekrarlamıştır. Ben de kendisine Kıbrıs Türk toplumunun endişelerini anladığımı izah ettim. Kendisine dedim ki ‘Hedeflediğimiz çözüm ne Enosis'tir ne de Taksim. BM Güvenlik Konseyi ve bizim Ulusal Konsey kararlarımız bağlamında bir çözümdür.’ Türkiye'nin dayattığı ne de tüm Kıbrıs halkının çıkarlarına uymayacak bir çözüme karşı olduğumuzu söyledim. Bir kez daha belirtmek isterim, durumun Türkiye ve Kıbrıs Türk liderlerince kendi çıkarları uğruna saptırılmasından rahatsızlık duyuyorum,” dedi.

Kanlı: “Anastasiadis geri adım atamaz”

Kıbrıs konusunda uzmanlığıyla tanınan Hürriyet Daily News yazarı Yusuf Kanlı, Amerika’nın Sesi’ne bugünkü gelişmeleri değerlendirdi. Masadan kalkma konusundaki karşılıklı iddiaları “Kıbrıs’ta çok yaşadığımız birbirini suçlama oyunu” olanak nitelendiren Kanlı, Rum parlamentosundaki oylamada Anastasiadis’in partisinin çekimser kalmasıyla Enosis’in kutlanmasına destek verildiğini söyledi.

Okullarda Enosis’in anılmasıyla ve “Kıbrıs sorununun temelini teşkil eden böylesi bir olay öğrencilere öğretildiğinde” sadece düşmanlık duygusunun pekiştirileceğini kaydeden Kanlı, “Barış müzakeresi yapılırken bu kutlama kararının alınması Kıbrıs Türk halkına düşmanlık gösterilmesidir. Halkımız böyle düşünmüştür. Akıncı her ne kadar Rus gibi konuşmakla suçlansa da bu kez Türk kamuoyundaki hissiyata tercüman olmuştur,” diye konuştu. Kanlı, Akıncı’nın Kıbrıs’ta Türkleri ‘düşman taraf ilan ederek bu işin yapılamayacağını’ ifade ettiğini kaydetti.

Rum tarafınca artık geri adım atılamayacağını da belirten Kanlı, “Geri adım için aslında zaman yok. Eğer Anastasiadis geri adım atarsa bu aşamada Şubat 2018’deki seçimlerde seçilmemeyi garantiler. Enosis’in kutlanmasını engelleyen lider konumuna düşer. Anastasiadis’in de kim olduğunu bilmek lazım ki kendisi Demokratik Hareket Partisi’nin lideri. Bu parti ise eski EOKA’cılarla kurulmuş. Bu parti nasıl reddecek ki? Önemli olan olayı parlamentoya getirmemekti. Şimdi bu saatten sonra nasıl geri dönülecek? Bu ortamda, Kıbrıs barış müzakereleri 2017 yılında kapanmış görünüyor” dedi.

Yusuf Kanlı, Kıbrıs sorununun çözülmesi için sadece Rum tarafının tanındığı yaklaşımından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Kanlı, Rum tarafınca kazanılmış haklarını kaybetmelerini beklemelerinin yanlış olduğu gibi Türk tarafınca da mevcut kazanımlarından vazgeçiş beklenemeyeceğini vurguladı.

Kanlı, Avrupa Birliği’nin (AB) sadece Rum tarafını Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında tüm adayı temsil edercesine üye almasının da önemli sıkıntı olduğunu anlattı.

Türkiye Kıbrıs’ı ilhak edebilir mi?

Bu arada Türkiye’de son dönemlerde kulislerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) geleceğiyle ilgili “ilhak” iddiası da konuşuluyor.

Türk kesimine ait toprakları, Türkiye’nin ilhak etme kararı alması ihtimalini sorduğumuz Kanlı, Kıbrıs’ın Türkiye’nin 82. kenti olmasına adadaki Türk halkınca olumlu bakılmadığını söyledi. Kanlı, “Olmaz. Bu pek çok sağ siyasetçinin gönlünden geçmektedir. Ancak Kıbrıs Türk halkı, çoğunlukla bunu istemez. Hatta Rumlarla dahi birleşmeme görüşü de ağır basıyor. Bu görüş Türkiye’de olabilir ama Kıbrıs Türk halkında yok” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG