Erişilebilirlik

Kıbrıslı Liderler Yeniden Bir Araya Geldi


Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis
Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis

BM denetimindeki görüşme sonrasında Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis, 'her şey normal seyrinde' şeklinde mesaj yayınladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da görüşmelerin yeniden başlamasını övdü

Kıbrıs Türk ve Rum Cumhurbaşkanları Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler kontrolündeki ara bölgede bugün bir araya geldi. Görüşme sonrasında Kıbrıs'ta "her şey normal seyrinde" mesajı geldi.

Kıbrıs'ta bölünmüş devlet yapısı ve Türk tarafına uygulanmakta olan ambargo gibi sorunları tümüyle çözmeyi amaçlayan görüşmeler süreci, 1968 yılından beri devam ediyor. Ancak 1 Mayıs 2004'te adayı tümüyle temsil ettiği Kıbrıs Cumhuriyeti olarak adlandırılan Güney Kıbrıs, Avrupa Birliği'ne üye olunca görüşmeler ciddi şekilde çıkmaza girdi. Öncesinde o dönemki BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın girişimiyle hazırlanan ve bu nedenle de Annan Planı denilen çözüm antlaşması, 24 Nisan 2004'te halk oylamasına sunuldu. Ancak adadaki oylama sonucunda, Güney Kıbrıs’ta yüzde 75 oranında "hayır" sonucu çıkınca, kuzey tarafında yüzde 65 oranında "evet" oyu verilmesine rağmen Annan Planı hayata geçmedi. Sonrasında Rumlar artık AB üyesi olunca uzun süre görüşmelerden sonuç alınamadı.

Şimdi, mevcut BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un çağrısıyla Kıbrıs görüşmeleri yeniden başladı. Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis, en son 29 Mart 2012'de bir araya geldikten sonra bugün yeniden görüştü. BM kontrolündeki ara bölgedeki görüşme, BM'ye ait binada saat 11.30 civarı başladı.

Görüşme tamamlandığında ilk açıklama ise, BM Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'den geldi. Buttenheim, Eroğlu ve Anastasiadis'in bu hafta yeniden bir araya gelerek müzakerelere başlayacağını açıkladı.

Nikos Anastasiadis de, yaptığı açıklamada, Eroğlu ile yaptığı görüşme için iyi bir başlangıç yaptıklarını söyledi. Anastasiadis şu anda bir sıkıntı olmadığını, her şeyin normal bir şekilde seyrettiğini belirtti.

Ortak açıklamada ise, BM Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunuldu. Buna göre, adadaki çözüm formülü, iki toplumlu, iki bölgeli, tarafların siyasi eşitliğini içeren bir federasyon yapısına dayanacak. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üyesi olacak Birleşik Kıbrıs'ın tek uluslararası kimliği ve tek egemenliği olacak. Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler eşit egemenliğe sahip olacak. Tek bir Kıbrıs vatandaşlığı olacak.

Ancak Anastasiadis'in merkez sağ koalisyon hükümetinin ortaklarından Demokratik Parti, çözüm sürecine ve ortak metne tepki gösterdi. Demokratik Parti lideri Nicholas Papadopoulos, "Türk tarafı daha müzakereler başlamadan, eskiden beri istediklerinin çoğunu elde etti" dedi.

Türkiye ise, ortak metni ve görüşmelere devam kararı alınmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye, liderlerin ortak açıklaması ve süreçte sağlanmış olan yakınlaşmalar çerçevesinde, iki tarafın siyasi eşitliği ve iki eşit kurucu devletin oluşturacağı yeni ortaklık temelinde Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüm bulunması hedefine en kısa zamanda ulaşılmasını arzu etmektedir" denildi. Açıklamada, Eroğlu’nun müzakere sürecinin yeniden başlatılmasında "takdire şayan siyasi liderlik" sergilendiğinin ifade edilmesi de dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri’nden Görüşmelere Övgü

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kıbrıs Türk ve Rum cumhurbaşkanları arasında adadaki soruna kapsamlı çözüm getirmeyi amaçlayan barış görüşmelerinin resmen yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti iletti.

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yayınlayan Ban, iki liderin de görüşmeleri yeniden başlatmak için son aylarda gösterdiği yoğun çabaları övdü.

BM Genel Sekreteri, bu aşamaya kadar 5 buçuk yıl boyunca özel temsilcilik görevini yürütmüş olan eski Kıbrıs temsilcisi Alexander Downer’a da teşekkür etti.

Ban Birleşmiş Milletler’in, Kıbrıslı Türk ve Rumlar’ın onyılllardır bölünen adayı yeniden birleştirme çabalarına desteği sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Obama'dan kutlama mesajı

Kıbrıs Türk ve Rum cumhurbaşkanlarının adada çözüm için görüşmelere yeniden başlamasına yönelik bir kutlama da Başkan Barack Obama'dan geldi.

Beyaz Saray sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Eroğlu ve Anastasiadis'in "uzlaşı ruhu taşıyan ve sonuç temelli" ortak açıklamasına değinildi ve "Amerika, bu önemli açıklama konusunda anlaşmalarını sağlayan cesaret ve vizyonlarından dolayı iki lideri de kutluyor" denildi. ABD açıklamada ayrıca, yapıcı rollerinden dolayı Türkiye ve Yunanistan'a, bu ülkelerin başbakanlarına teşekkür etti.

Beyaz Saray sözcüsünün açıklamasında, adanın çift bölgeli, çift toplumlu bir federasyon çatısı altında bir an önce birleşmesi için taraflardan aralarındaki ana sorunları çözmesi istendi.

Açıklamada, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in 'cesur ve yenilikçi' diye tanımlanan güven-arttırıcı önlemler paketi önersisinin uygulanması durumunda, tüm taraflar arasındaki işbirliğinin önemli ölçüde artacağı ve çözüm çabalarında karşılıklı güveni yeniden tesis edeceği vurgulandı.

Beyaz Saray ayrıca, Amerika'nın iki toplum tarafından anlaşılması durumunda Magosa'nın (Maraş) yeniden canlandırılması önlemleri de dahil, çözüm görüşmelerini güçlendirecek olası yolların aranması için taraflarla diplomasi çabaları yürütme vaadi verdi.

Amerika ayrıca mesajda, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" off-shore bölgelerde petrol ve doğal gaz arama arama hakkında verdiğıi desteği yineledi, ancak bu kaynakların adada kapsamlı bir çözüm çerçevesinde iki topluma da eşit olarak dağıtılması gerektiğini vurguladı.

Washington tüm taraflara gerginliği tırmandıracak tehdit, eylem ya da açıklamalardan kaçınma çağrısında da bulundu.

BM Güvenlik Konseyi:'Çözüm fırsatını değerlendirin'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de, Kıbrıslı Türk ve Rum cumhurbaşkanlarının ortak bildirisinden memnunluk duyduğunu bildirdi ve Eroğlu'yla Anastasiadis'i gösterdikleri liderlikten dolayı övdü.

Türk ve Rum taraflara ilgili Güvenlik Konseyi temelinde hareket etme çağrısı yapan Konsey açıklamasında, iki toplum liderinden, görüşmelerin yeniden başlamasıyla bilrlikte Kıbrıs'ın çift toplumlu, çift devletli, siyasi eşitliğe dayanan federasyon yönünde kapsamlı çözüm fırsatını yakalamaları istendi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG