Erişilebilirlik

Kıbrıslı Rumlar İflastan Kurtuldu


Lefkoşa'da kurtarma paketini protesto eden Rum göstericiler
Lefkoşa'da kurtarma paketini protesto eden Rum göstericiler
Kıbrıs Rum kesimi ülkenin ikinci büyük bankasının kapatılması ve zengin banka yatırımcılarının ağır kayıplara uğramasını öngören kurtarma paketini kabul ederek iflastan kurtuldu.

Hükümet buna karşılık uluslararası kredi kuruluşlarından 13 milyar dolarlık mali destek alacak.

Varılan anlaşmaya göre Laiki bankası kapatılacak, 130 bin dolar ve altındaki tasarruf mevduatı daha güçlü olan Kıbrıs Bankası'na aktarılacak.

130 bin doların üzerindeki hesaplar ise Avrupa Birliği yönetmeliklere göre sigorta edilmediğinden kayıp hanesine yazılacak. Kayıp tasarruf hesabı miktarı henüz bilinmiyor.

Anlaşmaya Brüksel’de Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiyades ile Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF yetkilileriyle yapılan son dakika pazarlığında varıldı.

Kıbrıs Rum hükümetinin uluslararası kuruluşlardan kredi alabilmek için 7, 5 milyar dolarlık kaynak yaratması gerekiyordu. AB Kıbrıs hükümetine bu kaynağı oluşturması için Pazartesi gününe kadar süre tanımış, aksi halde Güney Kıbrıs’a sağladığı acil fonları durduracağı uyarısında bulunmuştu.

Almanya Maliye Bakanı Wolgang Schaeuble Rum parlamentosunun anlaşmayı onaylaması gerekmediğini söylerken IMF başkanı Christine Legarde kurtarma paketini “ kapsamlı ve güvenilir bir plan” olarak tanımladı.

Rum parlamentosu başta tüm tasarruf hesaplarından vergi alınması planını büyük bir çoğunlukla reddetti. Kıbrıs Rum kesimindeki gelişmeler, vergi cenneti olarak bilinen Güney Kıbrıs’a paralarını yatırmış birçok zengin Rus tarafından yakından izleniyor.

Güney Kıbrıs hükümeti geçen hafta Rusya’ya yeni kredi açması talebinde bulundu. Moskova, başta bu talebi reddetti. Ancak sonradan Başbakan Dimitri Medvedev, Güney Kıbrıs’ın öncelikle AB’yle uzlaşmaya varması durumunda yardım eli uzatabileceklerini söyledi.

Medvedev Güney Kıbrıs’ın bir AB ülkesi olmasına rağmen Rusya’nın ülkede ekonomik çıkarları olduğunu, ülkeye daha önceden de borç vererek destek olduklarını ve ülkenin Avrupa ile bir uzlaşmaya varması durumunda tekrar bir yardımın gündeme gelebileceğini bildirdi.

Kıbrıs Rum kesiminde bankalar panikleyen yatırımcıların hesaplarından büyük meblağlar çekmelerini engellemek amacıyla Salı gününe kadar kapalı tutuluyor. Ancak huzursuz mevduat sahipleri bankamatiklerden sınırlı oranlarda para çekebiliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG