Erişilebilirlik

Kıbrıs Krizi AB Bankacılık Sistemini de Etkileyecek


Kıbrıs Krizi AB Bankacılık Sistemini de Etkileyecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

AB ile IMF Kıbrıs'ın bankacılık sektöründe reformu amaçlıyor. Ancak uzmanlar, uygulamanın tüm AB bankacılık sisteminde bir domino etkisi yapacağını düşünüyor

Güney Kıbrıs hükümetinin, AB ile IMF’den yardım alabilmek için yaptığı anlaşma sonrasında kapanan bankalar bugün yeniden açıldı. Anlaşma koşulları, Kıbrıs bankalarında 130 bin dolardan fazla mevduatı olanların, nakit paralarının %40’ının banka hisselerine dönüştürülmesini de öngörüyor. AB ile IMF bu şekilde bankacılık sektöründe reformu amaçlıyor. Ancak uzmanlar, uygulamanın tüm AB bankacılık sisteminde bir domino etkisi yapacağını düşünüyor.

Güney Kıbrıs’da bankalar 15 Mart gününden bu yana kapalıydı. Nakit sıkıntısı zaten kötü olan koşulları daha da kötüleştirdi. Küçük işletmeler satış yapamadı, bazıları eleman çıkardı. Ama işler daha da kötüye gidebilir. IMF ve AB ile varılan anlaşma aşırı şişen bankacılık sektörünü küçültmeyi hedefliyor.

Planın hedefi, en büyük banka olan Kıbrıs Bankası’nı yeniden yapılandırmak. En büyük ikinci banka Laiki’nin ise kapanması öngörülüyor. 1 milyondan az nüfusu olan Güney Kıbrıs’ta bankanın sekiz bin çalışanı var.

London School of Economics’ten James Ker-Lindsay’e göre, bankacılık reformu tüm AB’yi etkileyecek.

“Bankalar ekonominin temeli. Uygulama nedeniyle, bir sürü işletme zarara uğrayacak. Bu da tüm ekonomiye yansıyacak.”

Yardım paketi, diğer ülkelere yapılanlardan farklı koşullar içeriyor. Diğerlerinde vergi mükellefleri, Güney Kıbrıs’ta ise mevduat sahipleri faturayı ödüyor.

Ekonomist Vassilis Monastiriotis’e göre, bu, önemli bir politika değişikliği.

“İrlanda örneğinde, fatura vatandaşlara çıkarıldı. İrlanda hükümeti, bankaları kamulaştırma görevini üstlendi. Mevduat hesapları garanti altındaydı. Bu son örnekte ise tam tersi bir durum var. Burada fatura; tahvil, hisse ve mevduat sahiplerine çıktı.”
Hafta başında Euro bölgesi maliye bakanları adına konuşan Jeroen Dijsselbloem’in bundan böyle bu modelin uygulanacağını; tahvil, hisse ve mevduat sahiplerinin katkısının sağlanacağını söylemesi piyasaları daha da karıştırdı.

Ekonomist Monastiriosis, Güney Kıbrıs’ın tehlikeli bir örnek oluşturacağını söylüyor.

“Bu tür bir yöntemin model olarak uygulanması tüm Euro bölgesine istikrarsızlık getirir, çünkü bu ülkelerde 100 bin Euro’nun üzerindeki mevduat hesapları teminatsız. Bu da Euro bölgesinden nakit paranın hızla kaçmasına neden olur.”

Kıbrıslı Rumlar ise 15 Mart’tan bu yana kapalı olan bankaların yeniden açılmasıyla en azından normal günlük hayatlarına dönmüş oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG