Erişilebilirlik

12 Televizyon ve 11 Radyoya KHK İle Kapatma


15 Temmuz Darbe Girişimi’nde on iki gün sonra çıkarılan 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanılarak İMC TV, Hayatın Sesi, TV 10, Van TV ve Jiyan TV’nin aralarında bulunduğu 12 televizyon kanalı ile Yön FM ve Özgür Radyo’nun içinde bulunduğu 11 radyonun yayın lisansı iptal edildi.

Lisans iptali söz konusu kuruluşların yayınların durdurulmasını yani kapatılması anlamına geliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu da bu yayın kuruluşlarının sahip oldukları internet sitelerine erişimi engelledi.

Kapatılan kuruluşların mal varlıkları Hazine’nin olacak

Kanun Hükmünde Kararname’nin ikinci maddesi, kapatılan yayın kuruluşların her türlü varlığının Hazine’ye devredilmesini öngörüyor.

Kanunda, “Kapatılan gazete ve dergiler, yayınevi ve dağıtım kanalları ile özel radyo ve televizyon kuruluşlarına ait olan taşınırlar ve her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak Hazineye bedelsiz olarak devredilmiş sayılır, bunlara ait taşınmazlar tapuda resen Hazine adına her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tescil edilir. Bunların her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazineden bir hak ve talepte bulunulamaz. Devre ilişkin işlemler ilgili tüm kuramlardan gerekli yardımı almak suretiyle Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilir” deniyor.

CHP 668 sayılı kararnameyi Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü

Cumhuriyet Halk Partisi, aralarında 668 sayılı kararname yer alan bu hükmünde yer aldığı bazı hükümlerin iptali için 23 Eylül tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

İstanbul’da İMC TV’nin yöneticileriyle görüşen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yayın kuruluşunun Türkiye’yi aydınlatan medya kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.

İMC TV’ye konuşan CHP lideri, "Bir ülkede medya özgür değilse, o ülkede toplum özgür değildir. İMC TV’nin lisans iptali sadece kanalın değil, tüm izleyenlerin cezalandırılması anlamına geliyor” dedi.

Demirtaş: İktidar darbe girişimini fırsat olarak görüyor

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İMC TV’nin canlı yayınına bağlanarak partisinin kapatılan televizyon ve radyolarla dayanışma halinde olduğunu açıkladı.

HDP lideri, “iktidar 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni baskıcı uygulamalar için bir fırsat olarak kullanıyor. Bu geçici bir dönemdir, baskı ve zulüm hiçbir zaman kalıcı olmaz. Kapatılan sadece İMC TV değil, parlamento da fiili olarak kapatılmış durumda” diye konuştu.

Banu Güven: İMC TV’yi devam ettirmenin yolunu bulacağız

İMC TV’de Cuma günü boyunca özel yayın yapılarak kapatma işlemi için yetkililerin gelmesi beklendi. Ancak ana haber başladığı sırada henüz kapatma işlemi gerçekleştirilmiş değildi.

İMC TV Ana Haber yayınına çıkmadan önce Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan tanınmış haber programcısı Banu Güven, “Ne zaman kapatmak için geleceklerini beklemek sinir bozucu. Bu nedenle gün boyu daha şevkle haber yapmaya çalıştık. İzleyicilerimiz bugün bizi sürekli telefonla arayarak destek verdi. Bu da bizi ayakta tutuyor. Biz öyle ya da böyle İMC TV’yi bir biçimde devam ettirmek için yolunu bulacağız diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Eyüp Burç: Kapatma karar yalnız AKP’nin değil devletin de kararı

Kanalın Genel Direktörü Eyüp Burç da Banu Güven’le aynı fikirde. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Burç, “İMC yeni bir mecra bulup halk ile buluşacaktır. Bu bir gelenektir ve bu gelenek devam edecektir, etmelidir. Ama bu kapatma yalnız demokratik kesimlerin sesini kesmek anlamına gelmiyor aynı zamanda arkasından gelecek daha büyük baskıların işaret ediyor.Bu kararların hepsi devlet kararıdır. Darbeyi bir lütuf olarak karşılayan AKP’nin kararı olmakla birlikte bu kararlar devlet kararlarıdır” dedi.

Ayşegül Doğan: Darbe girişimine karşı çıkarken neden mağdur oluyoruz?

Kanalın dikkat çeken programlarından Gündem Müzakere’yi de sunan İMC TV Program Direktörü Ayşegül Doğan ise 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne ilk andan itibaren karşı duran bir kurumun kapatılmasının “büyük haksızlık” olduğunu söylüyor.

Doğan, “Biz daha önceki darbeler gibi bu darbenin de niçin mağduru oluyoruz?. Daha özgürlükçü, daha demokratik daha laik, meselelerini çözmüş Türkiye isterken böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu kapatma kararı bir ‘ara dönem’ yaşadığımızı gösteriyor. Bu durum radyo ve televizyon kapatmanın ötesine geçebilir asıl tehlikeli olan şey bu” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG