Erişilebilirlik

Keystone Petrol Boru Hattı Ne Getirecek?


Keystone Petrol Boru Hattı Ne Getirecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Keystone Boru Hattı’nın, Kanada’da çıkarılan günlük 800 bin varil petrolü Amerika’nın Meksika Körfezi’ndeki rafinerilere taşıması planlanıyor. Projenin savunucuları petrol boru hattının ekonomiye destek olacağını ve 2 yıl içinde 42 bin kişiye iş imkanı yaratacağını söylüyor

Amerikan petrol sanayii yetkilileri Kongre ve Başkan Obama’dan, Kanada petrolünü Amerika’nın Meksika Körfezi’ndeki rafinerilere taşıyacak boru hattını onaylamasını istiyor. Sektör temsilcileri Keystone Boru Hattı’nın binlerce kişiye istihdam yaratacağını söylüyor. Çevreciler projenin çevre kirliliğini arttıracağını ve petrol arzında fazlalık olduğu bir dönemde gerekli olmadığını belirtiyor. İş çevrelerine yakın Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Senato projeye sıcak bakıyor. Ancak Beyaz Saray yetkilileri Demokrat Partili Başkan Barack Obama’nın boru hattı projesini veto edebileceğini bildiriyor.

Keystone Boru Hattı’nın, Kanada’da çıkarılan günlük 800 bin varil petrolü Amerika’nın Meksika Körfezi’ndeki rafinerilere taşıması planlanıyor.

Projenin savunucuları hattın Amerikan ekonomisine destek olacağını ve 2 senelik inşa sürecinde 42 bin kişiye iş yaratacağını söylüyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü Başkanı Jack Gerard,Başkan Obama’nın, Kongre’den geçmesi durumunda dahi projeyi onaylamayacağına dair sözlerinin hayal kırıklığı yarattığını söylüyor:

“Keystone Boru Hattı ile ilgili gereksiz biçimde uzatılan çatışma 10 binlerce Amerikalı’yı yüksek maaşlı işlerden mahrum bırakıyor. Bu ayrıca ihtiyaç duyulan enerji kaynaklarının güvenli ve verimli bir biçimde taşınmasını da engelliyor.”

Başkan Obama geçen Aralık’taki bir basın toplantısında projenin iddia edildiği kadar istihdam yaratacağı ve ekonomiye katkı yapacağı konusundaki şüphelerini dile getirmişti.
Obama: “Bana kalırsa bu projeyi Amerikan ekonomisini düzeltecek bir sihirli formül gibi sunma çalışması yapılıyor. Kağıt üstünde baktığımızda bu kanının nasıl oluştuğunu anlamak zor.”

Projeyi eleştirenler katran kumullarından üretilen petrolün, çevreye diğer tür petrollerden daha fazla zarar verdiğini ve çıkarılmaması gerektiğini söylüyor.

Tyson Slocum Public Citizen sözcüsü:

“Bir nevi açık ocak madenciliği gerektiriyor. Bu katranlı, yağlı toprağı kepçeyle alıp devasa kimyasal işlem ünitelerinden geçiriyorsunuz. Bu işlem muazzam oranda elektrik ve su gerektiriyor.”

Senato’daki yeni Cumhuriyetçi çoğunluk, yeni dönemin açılış gününde Keystone Boru Hattı’nın onaylanmasını öncelikleri arasına aldı.

Projenin destekçilerinden Senatör John Hoeven projenin onaylanmasını öngören yeni bir yasa tasarısını Senato’ya sundu ve konuyla ilgili kısa sürede eyleme geçileceğini belirtti:

“Bu ekonomik büyümeyle ilgili. Bu ulusal güvenlik ile ilgili. Bu gerçekten gereksinimiz olan altyapıyla ilgili. Boru hatları, yollar, demiryolu, elektrik dağıtımıyla ilgili…”

Keystone birçok protestoya neden oldu. Başkan Obama da konuya kuşkuyla yaklaşıyor. Ancak proje Kongre’den geçeceğe benziyor. Bununla birlikte sonucu düşen petrol fiyatları da belirleyebilir. Düşük fiyatlar üretimi daha pahalı olan petrol kumullarını karsız kılabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG