Erişilebilirlik

Keşif Uydusu Uzay İklimini Gözlemleyecek


Uzay hava durumunu izleyerek, güneşteki patlamaların getirdiği fırtınalar hakkında dünyaya bilgi iletecek olan Derin Uzay İklim Gözlemleme Merkezi (DSCOVR), uzaya fırlatıldı

Radarlarda oluşan bir teknik sorun nedeniyle fırlatılması ertelenen DSCOVR yani Keşif adı verilen gözlemleme uydusu, Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Florida’da bulunan Cape Canaveral üssünden fırlatıldı.

Güneşin ve dünyanın yer çekimi kuvvetinden etkilenmemesi için 1.5 milyon kilometre uzaklıktaki yörüngeye fırlatılan DSCOVR’ın hedefine ulaşması 110 gün sürecek. Uzayda bir şamandıra gibi duracak olan DSCOVR gözlemleme merkezi, yörüngesine oturduktan sonra güneşteki patlamaların etkisiyle uzaya yayılan parçaları araştıracak ve dünyayı tehdit edebilecek olası bir güneş patlaması ve sonrasındaki uzay fırtınasını bir saat öncesine kadar dünyaya bildirebilecek.

2015 yılı, 11 yıllık evrelerden oluşan güneş döngüsünün dünyaya en fazla zarar verebilecek patlamaların yaşanabileceği ‘zirve yılı’ olarak değerlendiriliyor. Güneşteki patlamalar nedeniyle oluşan fırtınalar, uydulardan elektrik hatlarına ve GPS sistemlerine kadar, güncel hayatın ve iletişimin önemli bir parçası olan sistemleri devre dışı bırakabiliyor. Ulusal Araştırma Konseyi’nin raporuna göre güneşte oluşacak ciddi bir patlamanın dünyaya vereceği zararı gidermenin 10 yıl kadar sürebileceği ve iki trilyon dolara mal olabileceği belirtiliyor.

340 milyon dolara mal olan proje, NASA, Amerikan Hava Kuvvetleri ve Okyanus ve Atmosfer Olayları Dairesi (NOAA) gibi farklı birimlerin ortak çalışması sonucu üretildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG