Erişilebilirlik

Kerry’nin Uzakdoğu Turu Başladı


Ortadoğu turundan sonra temaslarını Uzakdoğu’da sürdürecek olan Dışişleri Bakanı John Kerry, Laos ziyaretine başladı. Bakan Kerry’nin Uzakdoğu ziyareti Laos’tan sonra Kamboçya ve Çin’e devam edecek.

Başkan Barack Obama’nın Şubat’ta California’da yapılacak Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN zirvesine ev sahipliği yapmadan önce ön hazılıklara başlayan Dışişleri Bakanı Kerry, Laos’un başkenti Vientiane’ye vardı. Komünist bir ülke olan Laos, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN’in dönem başkanlığını yürütüyor.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN’a üye ülkeler, Çin’in özellikle bölgede giderek daha iddialı bir politika izlemesi, adalar inşa ettiği Güney Çin Denizi’ndeki talepleri ve hak iddiaları nedeniyle kaygılı. Görüşmelerinde Çin kaynaklı kaygıları ele alacak olan Kerry’nin gündeminde Kuzey Kore’nin nükleer programı da olacak.

Başkan Barack Obama ise Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği üyelerini önümüzdeki ay California’da yapılacak zirve toplantısında ağırlayacak. Liderler, zirvede Amerika ve Asya Pasifik ülkeleri arasındaki ekonomik ve kültürel bağların kapsamını genişletmenin yollarını arayacak. Başkan Obama yılın ilerleyen aylarında yapılacak ASEAN zirvesi içinse Laos’a gidecek. Böylelikle Obama, Laos’u ziyaret eden ilk Amerikan başkanı olacak.

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Laos ziyareti sırasında Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin Çin’in bölgede izlediği politika karşısında ortak bir cephe oluşturmasının önemine değinmesi bekleniyor.

Amerika ve Güneydoğu Asya ülkeleri, Çin’in Güney Çin Denizi’nde hak iddia etmesinin bölge istikrarını tehdit ettiğini savunuyor.

Dışişleri Bakanı Kerry, Pazartesi gecesiyse Kamboçya’ya geçecek. Kerry, bölgenin en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip olan Kamboçya’da, Uzakdoğu’da en uzun süre görev yapan başbakan Hun Sen ile biraraya gelecek. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Amerika’nın Kamboçya’daki siyasi gerginlikler konusunda kaygılı olduğunu dile getirdi. Kamboçya’daki iktidar partisiyle muhalefet partisi arasındaki ilişkilerin kaygı verici olduğunu dile getiren yetkili, Kerry’nin Kamboçya’nın başbakanı ve dışişleri bakanının yanısıra muhalefet ve sivil toplum liderleriyle de görüşeceğini belirtti.

Çarşamba günüyse Çin’e geçecek olan Bakan Kerry’nin ağırlıklı olarak Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini ele alması bekleniyor. Amerika’nın Kuzey Kore’nin ekonomik açıdan muhtaç olduğu Çin’e, kışkırtıcı hareketlerine son vermesi için Kuzey Kore’ye baskı yapması çağrısı da beklentiler dahilinde. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Çin’in geçmişte Kuzey Kore’ye kışkırtıcı tavırlarından vazgeçme konusunda baskı yaparak başarı sağladığını, Kuzey Kore’nin Çin’in uyarılarını göz ardı etme lüksü olmadığını da kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG