Erişilebilirlik

Kerry’den Suriye’ye Övgü


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Denetçilerin Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmeye başlamasından bir gün sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Şam’ın BM’nin taleplerini yerine getirmeye başlamasını övdü

Uluslararası silah denetçilerinin Suriye’nin kimyasal silah stoklarını imha etmeye başlamasından bir gün sonra Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye hükümetinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin taleplerini çok kısa süre içinde yerine getirmeye başlamasını övgüyle karşıladı.

Kerry, Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararın üzerinden bir hafta geçtikten sonra silahların imha edilmeye başlanmasını çok önemli bir gelişme ve iyi bir başlangıç olarak niteledi.
Kerry, bugün Endonezya’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’ya biraraya geldi. Lavrov, da Rusya’nın Beşar Esat hükümetinin işbirliği içine girmesini sağlamak için elinden geleni yapacağını belirtti.

Kerry, Lavrov’la, Arap Birliği ile Birleşmiş Milletler’in Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’yle biraraya gelme konusunda anlaşmaya vardıklarını da söyledi.

Amerikalı bakan bu görüşmede, Kasım ayında barış konferansı düzenlenmesi için baskı yapacaklarını kaydetti. Barış konferansını düzenlemek için aylardır uğraşan diplomatlar henüz bir sonuç alabilmiş değil.

Bu arada BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, dün, Suriye’de hükümeti ve isyancıları ön koşul olmadan barış görüşmelerine başlamaya çağırdı. Görüşmelerin Kasım sonunda Cenevre’de başlamasını umduğunu belirten Brahimi durma noktasına gelen barış sürecinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını, hatta istifa etmek istediğini belirtti. Muhalefetteki Suriye Ulusal Koalisyonu, geçici hükümet kurulmasına yönelik adımlar atıldığı takdirde barış görüşmelerine katılmaya hazır olduğunu söylüyor. Diğer muhaliflerse Beşar Esat iktidarda kaldığı sürece barış görüşmeleri yapılmasına karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG