Erişilebilirlik

Kerry Yeniden Cenevre'de


Cenevre’de P5+1 ülkeleri ile İran arasında Çarşamba günü başlayan görüşmeler bugün de devam ediyor. Cenevre’ye giden Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry bugün İran, Çin, Fransız ve Rus meslektaşlarıyla ikili görüşmeleri yoluyla müzakereleri ilerletmeyi amaçlıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bugün yaptığı açıklamada “küçük ancak önemli anlaşmazlıkların” devam ettiğini söylerken, “zorlu pazarlıklar” olacağını kaydetti.

Alman ve Fransız diplomatlar da müzakere yapılabilmesi için hala önlerinde zorlu bir süreç olduğunu söyledi. Çinli diplomatlar ise biraz daha umutlu göründü ve görüşmelerde “son aşamaya” gelindiğini kaydettiler.

Görüşmelerde P5+1 ülkelerini AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton temsil ediyor. Görüşmelerde en önemli anlaşmazlık konularının başında İran’ın ne kadar uranyum zenginleştireceği ve yaptırımların ne kadar yumuşatılacağı soruları geliyor.
İran, uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceğini söylüyor ve nükleer silah geliştirdiği iddialarını reddediyor. Tahran hükümeti bazı nükleer programlarını askıya almayı ve daha sıkı denetimlere tabii olmayı kabul etti. Bunun karşılığında yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

İlk hedef güven oluşturma

Üzerinde müzakereler devam eden ilk anlaşma karşılıklı güven oluşturmayı amaçlıyor, daha sonraki aşamada da daha kapsamlı ikinci bir anlaşma imzalanması umuluyor.
İran resmi haber ajansı IRNA dün, görüşmeleri “karmaşık ve zor” olarak tanımladı.

Amerika, sınırlı ve geri çevrilebilir şekilde yaptırımlarda yumuşamaya gitmeye ve İran’ın uluslararası bankalardaki dondurulmuş hesaplarını açmaya istekli görünüyor. İran bankacılık sektörüne ve petrol ihracatına uygulanan sert yaptırımların da yumuşatılmasını istiyor.

Amerikan Kongresi’nin bazı üyeleri ise anlaşmaya varılmazsa yeni yaptırım kararı alacaklarını söylüyor. Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, görüşmelerde ilerleme sağlanamazsa Aralık ayında yeni yaptırımlar içeren bir tasarıyı gündeme getirmeye kararlı olduğunu açıkladı.

Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry Kongre’den, görüşmeler sürerken, yeni yaptırım kararları almamalarını istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG