Erişilebilirlik

Kerry ve Zarif İran'ın Nükleer Programını Görüştü


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif'le Cenevre'deki eski görüşmelerinde (Arşiv)
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif'le Cenevre'deki eski görüşmelerinde (Arşiv)

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif
İran’ın nükleer programını görüşmek üzere Münih’de yapılan Güvenlik Konferansı’nda bir araya geldi. Liderler arasındaki görüşme konferans programından ayrı olarak gerçekleşti.

Beklenilenden daha uzun süren ve basına kapalı olan toplantı sonrasında Amerika’nın Sesi’ne konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İranlı yetkililerin toplantıya odaklanma amacıyla ne görüşme öncesinde ne de sonrasında basına bir açıklama yapmadıklarını belirtti.

İran, aralarında Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’nın yer aldığı grupla uzun yıllardır nükleer faaliyetlerine yönelik genel bir anlaşmaya varmak için müzakereler yapıyor. Taraflar, 24 Mart tarihine kadar genel bir anlaşmaya varıp, 1 Temmuz itibariyle de anlaşmaya nihai şeklini vermek istiyor.

P5+1 olarak bilinen grup, İran’dan nükleer faaliyetlerini kısmasını ve bu faaliyetlerini nükleer silah yapımı amacıyla kullanmadığına dair dünyayı ikna etmesini istiyor. Nükleer programının tamamen barışçıl olduğunu savunan İran ise, Batılı ülkeler tarafından uygulanan ve ülkenin ekonomisini ciddi şekilde etkileyen yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

Başkan Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron müzakerelerin devam ettiği süreçte İran’a yeni yaptırım uygulanmasına, müzakereyi olumsuz etkileyebileceği düşüncesiyle karşı olduklarını dile getirdi.

Ancak İran’ın uzlaşmaya niyetinden kuşku duyduğunu belirten Demokrat Partili Senatör Robert Menendez, Kongre’de İran’a yeni yaptırımlar getirilmesine yönelik bir yasa tasarısı hazırlıyor. Menendez, diplomasiye bir şans tanımak için tasarıyı 24 Mart tarihine kadar oylamaya sunmayacaklarını belirtiyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG