Erişilebilirlik

Kerry ve Netanyahu İran Konusunda Anlaşamıyor


Roma’da bir araya gelen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’ın nükleer sorunu konusunda anlaşamıyor.

Kerry sorunun diplomatik yollardan çözülebileceğini savunurken, Netanyahu da, İran’ın tartışmalı nükleer programının tamamen sona erdirilmesi gerektiğini söylüyor.

Kerry ve Netanyahu, İran krizinin yanı sıra Roma’daki görüşmelerinde Ortadoğu Barış sürecini de ele alıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı, İran’ın nükleer programının sivil amaçlı olduğunu kanıtlamasının önemli olduğunu bildirdi. John Kerry, uluslararası toplumun İran’ın nükleer silah imal etmesini istemediğini, Tahran hükümetinin verdiği sözleri eyleme geçirmesi gerektiğini söyledi. Kerry, gerek Birleşmiş Milletler’in bu ülkeye uyguladığı yaptırımlar açısından, gerek Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin talepleri açısından, gerekse de Amerika’nın kendi güvenlik gereksinimleri açısından İran’ın saydam adımlar atmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

İran nükleer programının askeri amaçlı olmadığında ısrar ediyor. Ancak İsrail ve Batılı ülkeler Tahran hükümetinin asıl amacının nükleer bomba yapmak olduğu görüşünde. Uranyum zenginleştirmekten vazgeçmeyen İran ise, Batılı ülkelerin çok ağır yaptırımlarına maruz kaldı.

İsrail Başbakanı, İran’ın tüm uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi, zenginleştirdiği tüm uranyumu ülke dışında göndermesi ya da imha etmesi, reaktörlerini ve yer altındaki tesislerini kapatması gerektiğini, aksi takdirde bunların atom bombası yapımında kullanılabileceğini söyledi.

İranlı yetkililer, geçen hafta Cenevre’de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın temsilcileriyle bir araya gelmiş, taraflar görüşmelerden olumlu izlenimlerle ayrılmıştı. Bir sonraki görüşmelerin de 7 Kasım’da yapılacağı bildirildi.

Kerry bu arada Roma’da İtalya Başbakanı Enrico Letta’yla bir araya geldi. Görüşmelerde ¬Amerikan istihbaratının İtalyan polisinin telefonları ve elektronik iletişimlerinin izlendiği yönünde yerel medyada çıkan haberler değerlendirildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG