Erişilebilirlik

Kerry ve Ban’ın Barış Çabası Sürüyor


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un ateşkes çabaları çerçevesinde Mısırlı yetkililerle görüşmeleri devam ediyor

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un ateşkes çabaları çerçevesinde Mısırlı yetkililerle görüşmeleri devam ediyor.

İsrail ve Hamas gerginliği ikinci haftasına girdi ve can kaybı giderek artıyor. İsrail ordusunun Gazze’deki pek çok hedefe düzenlediği hava saldırılarında son olarak 10 kişinin öldüğü bildiriliyor. Hamas’ın İsrail’e yönelik roket saldırıları sürüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Keery, Kahire’de Filistin istihbaratının başındaki isim olan Macit Faraj’ın yanı sıra Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri’yle görüştü.

Kerry ve Şükri, sadece ateşkes sağlanması değil, İsrail-Filistin barış süreci konusunda büyük ilerleme kaydetmeyi umduklarını ifade ettiler.

BM Genel Sekreteri Ban ise, İsrail ile Filistin'e derhal ve şartsız şekilde ateşkes yapmaları çağrısında bulundu. Genel Sekreter Ban’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistinli yetkililerle görüşmek üzere Batı Şeria’ya gitmesi bekleniyor.

Barış görüşmeleri kapsamında bu gelişmeler yaşanırken bölgede gerginlik devam ediyor. İsrail Pazar günü askeri araca düzenlenen saldırıda ölen 7 İsrail askerinin 6’sına ulaşıldığını bildirdi. İsrail basını, yedinci askerin kayıp olduğunu yazıyor ancak sağ olup olmadığı belirtilmiyor.

Hamas sözcüsü Gazze’de bir İsrail askerinin ele geçirildiğini açıkladı. Ancak İsrail’in BM temsilcisi bu bilgiyi yalanladı.

Çatışmalarda, İsrail kaynaklarından yapılan açıklamaya göre ikisi sivil toplam 29 İsrailli öldü. Son 5 yılın en kanlı günlerini yaşayan Gazze’de ise yıkım çok ağır. İsrail’in kara ve hava saldırılarında, büyük çoğunluğu sivillerden oluşan 570’in üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Gazze’deki ofisine ateş açılması sonrası, Al Jazeera televizyonu, ekibini binadan boşaltmak zorunda kaldı. İsrailli bir yetkili, güvenlik güçlerinin kasıtlı olarak gazetecileri hedef aldığı iddialarının “saçma” olduğunu savundu.

İsrail, Hamas’ın roket saldırılarını gerekçe göstererek geçen Perşembe günü Gazze’ye kara saldırısı başlatmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG