Erişilebilirlik

Kerry: Türkiye IŞİD Kararını Yakında Verecek


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

ABD Dışişleri Bakanı, IŞİD’in sadece Kobani'de değil Suriye ve Irak’ın her yerinde savaşma yeteneğini zayıflatma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını söyledi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD karşıtı koalisyonun Türkiye ve diğer ülkelerin birkaç gün içinde IŞİD karşıtı alacakları kararla daha da güçleneceğini açıkladı

IŞİD militanlarının Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kobani’ye üç hafta önce saldırdırıya geçtiklerinden beri Kürt kuvvetleri, daha büyük bir çaptaki uluslararası gücün olaya müdahale etmesi gerektiğini söylüyorlar.

Ancak Kerry, Kobani’deki korkunç savaş sürerken olaya geniş açıdan bakıp stratejik hedefin ne olduğunu düşünmek gerektiğini vurguladı

Kerry “Biz, IŞİD’i sadece Kobani’de değil aynı zamanda Suriye’nin veya Irak’ın herhangi bir yerinde de savaşabilme yeteneğinden mahrum bırakmaya çalışıyoruz.“ şeklinde konuştu

Bu arada Pentagon, sadece hava saldırılarının IŞİD’in Kobani’yi ele geçirmesini engellemeye yetmeyeceğini bildirdi. Ancak Kobani bölge yöneticisi Anwar Müslim Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, son iki gündür başlatılan hava saldırılarının olumlu sonuçlar verdiğini bildirdi.

Müslim, hava desteğinin Kürt milislerine savaşma ve IŞİD’i yenme fırsatını verdiğini ve halen bölgede bulunan sivillerin korunmasında yardımcı olduğunu söyledi.

Müslim’e göre Eger koalisyon güçleri hava saldırılarına devam ederlerse, IŞİD’in yardım almasını ve daha da güçlenmesini engelleyebilirler. Amerika ve diğer koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının yardımıyla IŞİD militanlarına karşı savaşan Kürt Milisleri bölgeyi militanlardan temizleyebilir ve sivilleri koruyabilir.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti başbakan yardımcısı Qubat Talabani Çarşamba günü CNN’le yaptığı söyleşide Kürt birliklerinin Kobani’yi terk etmeyeceklerini söyledi.

Talabani, bu nedenle IŞİD militanlarının Kobani’yi ele geçirmesi halinde, Kobani’de bir soykırımla karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu.

IŞİD’e karşı koalisyonu düzenlemekle sorumlu Amerikan özel temsilcisi, emekli general John Allen’in Perşembe ve Cuma günü Türk yetkililerle görüşmek için Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG