Erişilebilirlik

Kerry Suriye Konferansı İçin Israrlı


Dünya Ekonomik Forumu için Ürdün'e giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kral Abdullah ile görüşürken
Dünya Ekonomik Forumu için Ürdün'e giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kral Abdullah ile görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Dünya Ekonomik Forumuna katılmak üzere Ürdün’e gitti.

Kerry’nin konferansta gelecek ay Cenevre’de toplanması planlanan Suriye barış konferansına destek arama çalışmalarını sürdürmesi bekleniyor.
Kerry’nin Pazartesi günü Rus meslektaşı Sergei Lavrov’la Paris’te Suriye konusunu görüşeceği de açıklandı.

ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştıları konferans iki yıldır süren iç savaşa son vermek için Esat hükümeti ve muhalefet temsilcilerini ilk kez biraraya getirecek.

Suriye Dışişleri Velid el-Muallim Pazar günü hükümetinin ilke olarak Cenevre barış konferansına katılmayı kabul ettiğini açıkladı. El-Muallim konferansı “Suriye krizini çözecek iyi bir fırsat”olarak tanımladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü hafta sonu Şam rejiminin konferansa katılma kararını açıklarken, muhalefeti kimin temsil edeceği belli olmadığından, tarih belirlemenin zor olduğunu söyledi.

Amerika, bölünmüş Suriye muhalefetini görüş ayrılıklarını giderip konferans öncesi aralarında birlik sağlamaları için çaba gösteriyor.

Muhalefet liderleri koalisyonun büyük olasılıkla konferansa katılacağını ancak toplantının ana talepleri olan Esat’ın görevden ayrılmasını sağlayacak bir anlaşmayla sonuçlanacağını sanmadıklarını söylüyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ise 2000 yılında babasından devraldığı görevi bırakmamakta kararlı görünüyor. Esat, gelecek yılki seçimlerde aday olacağını da açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG