Erişilebilirlik

Kerry: ‘Suriye’de Hedef Siyasi Çözüm’


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de ateşkes sağlanması konusunda Rusya ile yapılan görüşmelerin askıya alınmasından sonra yaptığı konuşmada ülkesinin Suriye’de barışın sağlanması çabasından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Kerry, Suriye’de bombalama görevi olan savaş uçaklarının rotalarında yanlışlık olmaması için Washington ve Moskova’nın görüşmeye devam edeceklerini söyledi.

Kerry, “Üzüntüyle görüyorum ki Rusya Esat’ın savaş silahlarını çok kötü kullanma şekline, insanlarına karşı klor gazı, varil bombaları kullanmasına seyirci kaldı” dedi. Kerry bu konuşmayı Alman Marshall Vakfı’nın Brüksel’deki toplantısında yaptı.

Kerry, “Görünen o ki, Suriye rejimi ve Rusya diplomasiyi reddetti” ifadesini kullandı.

Rusya ile görüşmelerin askıya alınması kararının kolay verilmediğini söyleyen Kerry, “Suriye halkından vazgeçmiyoruz, barışı aramaktan vazgeçmiyoruz,” dedi.

Amerika’nın IŞİD’e karşı askeri çabalarını yoğunlaştıracağını da kaydeden Kerry, amacın Suriyeliler’in evlerine dönmesine olanak sağlayan bir siyasi çözüm olduğunu söyledi.

Rusya ve Suriye’nin Halep’e yönelik hava saldırılarına dikkat çeken Kerry, “Barış konusunda ciddi olanlar farklı davranıyor” dedi.

Suriye’deki 5 yıllık savaşta 500 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Milyonlarca insan evlerini terketti, IŞİD küresel bir tehdit haline geldi.

Churkin: “Umarım yeni bir soğuk savaş olmaz”

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vitaly Churkin, “Umarım yeni bir Soğuk Savaş olmaz, Amerika ve Rusya arasındaki farklılıklar çok abartıldı” dedi ve Suriye konusunda işbirliğinin başlayabileceğini umduğunu kaydetti.

Amerika Suriye’de akan kanın durmasında önemli bir adım atması durumunda Rusya ile görüşmelere yeniden başlayabilir. Kerry de “Rusya ne yapması gerektiğini tam olarak biliyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Amerika’nın son hareketinden derin hayal kırıklığı duyulduğunu açıkladı ve Washington’u terörist gruplarla ayrılıkçıları ayıramamakla suçladı.

Açıklamada, “Washington şeytan ile anlaşma yapmaya hazır” ifadesi dikkat çekti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG