Erişilebilirlik

ABD'den Rusya'ya Yeni Yaptırım Sinyali


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond'la
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond'la

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Barack Obama’nın Ukrayna'daki ateşkesi ihlal etmekle suçlanan Rusya’ya olası yeni yaptırım seçeneklerini gözden geçireceğini ve Washington’un atacağı bir sonraki adımı belirleyeceğini açıkladı.

Kerry, Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond’la Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki silahlı ayrılıkçılara verdiği desteği ele aldı. Ukrayna'daki son ateşkes de bir hafta sonra bozulma aşamasına gelmiş durumda.

Kerry Amerika ve müttefiklerinin ciddi önlemlerle geleceğini, Washington'un Ukrayna ordusuna silah yardımı olasılığını değerlendirdiğini söyledi.

Bu arada Ukrayna ordusu ve ayrılıkçılar ateşkes gereği tutsak değişimi yaptı. Jolobok köyünde yapılan tutsak değişiminde, ayrılıkçılar 52 isyancı karşılığında esir aldıkları 139 Ukrayna askerini iade etti.

John Kerry görüşmeden önce uluslararası toplumun Rusya’ya yeni yaptırım konusunu değerlendireceğini bildirmişti.

Amerika Dışişleri Bakanı, Rusya’yı son birkaç gündür “tartışma götürmeyecek düzeyde yüzsüzlük ve utanmazlıkla” suçladı.

John Kerry, ne Amerika’nın ne de müttefiklerinin, Rusya’nın “kabul edilmez” diye tanımladığı tavrını hoş görmeyeceğini açıkladı.

Kerry, Rusya’nın bir yandan Ukrayna’nın doğusunda yaşanan ayrılıkçı ayaklanmadan dolayı Kiev hükümetini suçladığını, bir yandan da “işgale” devam ettiğini söyledi.

Rusya’yı ateşkese rağmen hala Moskova yanlısı ayrılıkçılara destek olmakla suçlayan Amerika Dışişleri Bakanı, bugünün teknolojisinde, uydudan izleme gibi teknik imkanların olduğu bir dönemde hiçbir şeyin gizli kalmasına olanak bulunmadığını belirtti.

Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, geçen yıl Kiev’deki Maidan gösterilerinde eylemcilerin keskin nişancılar tarafından vurularak öldürülmesinden Kremlin’i sorumlu tuttu. Olayın birinci yıldönümünde konuşan Poroşenko, Ukrayna istihbaratının bu konuda tüm kanıtlara sahip olduğunu savundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bu iddiaları yalanladı.

Beyaz Saray, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel dün (Cuma) yaptıkları açıklamada, Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçıların geçen hafta imzalanan ateşkesi ihlal etmeleri durumda bunun bedelinin ağır olacağı uyarısında bulunmuştu.

Ayrılıkçılar ve Kiev hükümeti, ateşkes sonrasında yaşanan ihlallerden birbirlerini suçluyor. Ateşkesin imzalanmasını izleyen hafta içinde ayrılıkçılar, ana demiryolu bağlantılarından biri olan Debaltseve’yi ele geçirmişti.

Başkan Yardımcısı Joe Biden dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk’la telefon görüşmesi yaptı. Taraflar, ­Moskova yanlısı ayrılıkçıların eylemlerinden tek başlarına sorumlu olduğu yönündeki Rusya’nın savını reddetti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG