Erişilebilirlik

Kerry: ‘Rusya ve Suriye İçin Savaş Suçu Soruşturması Açılsın’


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ve Suriye için savaş suçu soruşturması çağrısı yaptı. Kerry, bu çağrıyı Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile Washington’daki görüşmesinde dile getirdi.

Kerry, Suriye’de Perşembe akşamı bir hastaneye düzenlenen, 20 kişinin ölümüne ve 100 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıya tepki göstererek, ülkeyi harap edenlerin sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Kerry, “Rusya ve rejimin, niye hastaneleri, tıp merkezlerini, kadınları ve çocukları vurmayı sürdürdüklerini tüm dünyaya açıklama borcu var. Bu eylemler, savaş suçları olarak uygun bir şekilde soruşturulmalı,” dedi.

Geçen ay Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında sağlanan anlaşmayla Suriye’de terör karşıtı bir ittifak oluşturulabilir, çatışmalar bir hafta durdurulabilir ve bölgeye insani yardım ulaştırılabilirdi. Ancak hiçbir şart sağlanamadı ve hava saldırıları sürdü.

Kerry hafta başında da Rusya ile askeri ortaklıkla ilgili ikili görüşmeyi sona erdirmişti ve “Yaptıkları, tesadüf olarak kabul edilemez, bu sivilleri terörize etmek ve kendi askeri amaçları doğrultusunda herkesi öldürmek için hedefli bir stratejidir,” demişti.

Suriye’de savaşın başladığı 2011’den bu yana 500 binden fazla insan hayatını kaybetti. BM Suriye Özel temsilcisi Staffan de Mistura, Halep’in acımasız ve sürekli askeri saldırılar nedeniyle yılsonuna kadar tamamen yıkılabileceği uyarısı yapmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov ise hafta başında yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelere yapılacak herhangi bir hava ya da füze saldırısının, Rus askerleri için açık tehdit oluşturacağını söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG