Erişilebilirlik

Kerry’nin Barış Turları Sürüyor


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Libya’daki yeni Ulusal Uyum Hükümeti’ne destek vermek amacıyla dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmeye evsahipliği yapıyor.

Viyana’da toplanan bakanlar, 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilip öldürülmesinden sonra Libya’nın içine sürüklendiği karmaşayı, kurulan yeni hükümet ve bu hükümetin karşı karşıya olduğu güvenlik sorunlarını ele alıyor.

Libya’da uluslararası düzeyde tanınan Ulusal Uyum Hükümeti, rakip grupların baskısı altında. Yeni hükümet aynı zamanda ülkenin merkezinde yer alan Sirte’de bir üs oluşturan ve bu üssü komşu Tunus’a saldırılar düzenlemek amacıyla kullanan IŞİD militanlarıyla da mücadele etmek durumunda.

Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, toplantıya katılan dışişleri bakanlarının IŞİD’in Libya ve içinde bulunduğu bölge için büyük bir sorun oluşturduğu konusunda fikir birliğine vardıklarını söyledi. Yetkili, “Libya, Sahra Çölü’nün güneyindeki Sahel Bölgesi, Mağrib yani kuzeybatı Afrika bölgesi, Akdeniz ve Avrupa’ya erişim açısından kilit öneme sahip. IŞİD’in Libya’daki yerini pekiştirmesi herkes için kötü olur” şeklinde konuştu.

Dağlık Karabağ’ı istikrara kavuşturma çabaları

Kerry’nin gündemindeki diğer konu ise Azerbaycan’a ait Dağlık Karabağ’da istikrar sağlamak. Ermeni nüfusun yoğun olduğu Dağlık Karabağ, Nisan ayından bu yana şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Ermenistan ve Azerbaycan birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor. Anlaşmazlığı körükleyen etkenlerden biri de petrol fiyatlarının düşmesi üzerine Azerbaycan’ın gelir kaybına uğraması ve ekonomisinin kötüye gitmesi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT Minsk Grubu’nun eşbaşkanlığını yürüten Amerika, Rusya ve Fransa, Dağlık Karabağ sorununa barışçı çözüm bulmak için çalışmalar yürütüyor. Öte yandan Ermenistan ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla da aynı görüşmeler yapılması planlanıyor.

Suriye’nin istikrarına yönelik kaygılar

17 ülkeli Uluslararası Suriye Destek Grubu, Salı günü Viyana’da biraraya gelerek duraksayan siyasi görüşmeleri, Şubat ayında varılan ateşkes anlaşmasını devam ettirmenin zorluklarını ve Birleşmiş Milletler’in insani yardım ulaştırmada çektiği sıkıntıları masaya yatıracak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Cuma günü Bakan Kerry’nin iki haftalık Ortadoğu, Avrupa ve Asya turuna çıkmasından hemen sonra yaptığı açıklamada, ”Suriye’deki tüm gelişmeler doğru yönde ilerlemiyor” şeklinde konuşmuştu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise yeni tur görüşme açmadan önce Suriye destek grubunun görüşmelerinin sonucunu bekleyeceğini söyledi.

Kerry seyahatlerine devam ediyor

Dışişleri Bakanı Kerry, Viyana’dan sonra Brüksel’de NATO dışişleri bakanları toplantısına katılacak. Kerry, daha sonra Burma’ya geçecek. Burma ziyaretinin amacı, ülkenin yeni seçilen hükümetine Amerika’nın destek verdiğini göstermek.

Kerry, önümüzdeki hafta ise Vietnam’da Başkan Obama’ya katılacak.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG